30 de novembre 2010

Tipus mòbils 13 - Ara i ací

Seguim el primer número de l'ARA
http://www.ara.cat/reportatges/primer-numero-ARA_3_380391963.html

A Catalunya naix un bon diari, Ara; i ací, al País Valencià, es compleix el primer aniversari de L'informatiu. Dues notícies ben positives que cal celebrar. En parlem, d'això i d'alguns efectes colaterals, en el Tipus mòbils d'aquesta setmana: "Ara i ací".

24 de novembre 2010

Més sobre la campanya "Fes teu el valencià"

Entre les persones que em comentaven ahir aspectes de l'article de L'informatiu s'hi repetia una pregunta d'incredulitat: "de veritat relacionen la campanya 'Fes teu el valencià' amb ETA"? Doncs sí, malauradament sí, encara estem en això. No voldria redireccionar-vos cap a indrets massa foscos, així que reduirem els enllaços a aquest parell:
Dues mostres penoses de manipulació informativa.

23 de novembre 2010

Tipus mòbils 12 - Fes teu el valencià



En l'article del Tipus mòbils d'aquesta setmana tractem la (irracional) polèmica creada per la dreta al voltant de la campanya "Fes teu el valencià", adreçada als joves d'Elx. Hi diem coses com aquesta:
"Si no fóra part d’una estratègia recargoladament planificada diríem que l’èmfasi en la crítica del partit majoritari i dels agraïts mitjans que li donen suport excedeix els límits tolerables de la hipocresia. Però en aquest País ja no es ruboritza ningú per res."
Enhorabona als impulsors de la campanya (la de foment del valencià, és clar)!

22 de novembre 2010

Una de les novel·les de l'any

"Esta es una novela distinta. Una novela que ha de irritar a muchos y parecer fascinante a otros. Me encuentro entre los segundos. Lo que sí necesita es un lector amante de la literatura y dispuesto a aceptar novedades de concepción y estilo. Creo también que es una de las novelas del año."
Així comença la crítica del suplement Babelia a Els infinits, de John Banville. Finalment, l'autor irlandés, ja recuperat, estarà a Barcelona de promoció la setmana pròxima, en concret dilluns dia 29. Que bé!

20 de novembre 2010

IV Fomentar la Lectura en la Societat del Coneixement

Tot seguit, una relació dels principals blocs i webs de què parlarem aquest matí en la quarta edició del curs Fomentar la Lectura en la Societat del Coneixement que impulsa, amb l'èxit habitual, la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura:

Centres educatius: IES d'Almussafes
Animació lectora: De què fa gust la lluna?
Biblioteques públiques (via l'imprescindible Darabuc)
Novetats editorials: Sobre llibres
Editorials: Bromera, Bullent, Perifèric
Poesia LIJ: Bibliopoemes
Bloc amb premi: L'illa dels llibres
El cercador: Google blocs
Agregadors: Blocs de lletres, Titivil



I no ens oblidem de les possibilitats del Facebook!

17 de novembre 2010

L'Argus de novembre

http://lletra.uoc.edu/ca/argus

Els amics de la UOC m'han convidat a participar d'una experiència singular: la selecció dels continguts de novembre de la revista Argus. Aquesta publicació enllaça i comenta el material disponible a la xarxa que, a parer de la persona que l'edita cada mes, resulta més atractiu. Aquesta roda original va començar amb Montserrat Abelló el setembre de 2009 i, d'aleshores ençà, ha comptat amb col·laboradors com ara Carles Duarte, Màrius Serra, Lolita Bosch, Josep Maria Fonalleras o Glòria Bordons, entre d'altres.
És un honor, afegir-me a aquesta llista, i reconec que em fa molt de goig aquesta col·laboració... i compartir-la també amb tots vosaltres! Confie que us agrade la selecció.

16 de novembre 2010

Tipus mòbils 11 - Vint anys d'edició valenciana

Aquest dijous a migdia, l'Associació d'Editors del País Valencià celebra a la Nau de la Universitat de València el 20é aniversari de la seua fundació. Serà un acte senzill, perquè no estan els temps (ni els esquifits pressupostos) per a llançar coets, però així i tot cal reunir-se i commemorar plegats que malgrat la tramuntana en contra, la unió de les editorials valencianes resisteix i tira endavant. Aquest és el tema central del Tipus mòbils d'aquesta setmana, titulat "Vint anys d'edició valenciana".

14 de novembre 2010

09 de novembre 2010

Tipus mòbils 10 - El País que m'agrada

El titular del Tipus mòbils d'aquesta setmana, "El País que m'agrada", prové d'una definició de Vicent Partal sobre què és i què significa el moviment Escola Valenciana. Aquest cap de setmana, la federació ha escollit un nou president, Vicent Moreno. Diego Gómez deixa, així, el càrrec que ha desenvolupat els últims 8 anys, un periode en què Escola Valenciana ha crescut en molts àmbits i, amb ells, hem crescut també tots els que anhelem un País diferent.

05 de novembre 2010

L'aliment dels déus


"Darrere l'extrema bellesa de la prosa i el seu monumental solipsisme, la novel·la sembla retratar un món asfixiant, gairebé propi d'un conte de terror gòtic, que se sotmet a les lleis d'un vodevil sinistre, on els personatges apareixen i desapareixen en escena al voltant d'un fantasma que encara no sap que ho és, un matemàtic moribund que va fer de la infidelitat i el desig prohibit un estil de vida. A tots ens agradaria escriure com Banville." Sergi Sánchez a El Periódico.
Un virus (irlandés, per descomptat) ens ha privat, de moment, de la visita de John Banville a Barcelona, prevista per a avui. Però ens queda la prosa exquisida i la potència descriptiva i evocadora del millor Banville en la seua última novel·la, Els infinits.
Del tot imprescindible.

02 de novembre 2010

Tipus mòbils 9 - Premis en crisi

"Ara hi ha guardons que es convoquen, i que fins i tot s’atorguen, sense previsió pressupostària per a la publicació posterior, que és (com potser diria l’acadèmic malparlat que esmentàvem) com cagar però cap endins. Hi ha, també, les convocatòries que, allargant terminis com qui no vol la cosa, han passat amb discreció a ser biennals. O els que han retallat la dotació econòmica. I els regidors que voldrien (i alguns manifesten) que el jurat el deixe desert per reconduir l’import del premi a altres iniciatives “més necessàries”. O els que callen i no convoquen, potser a l’espera que algú (l’oposició?) pregunte... En aquest últim cas trobem l’exemple dels Ciutat de València..."
Un tastet del Tipus mòbils "Premis en crisi". A partir d'avui, l'article setmanal es publicarà dimarts, i no dilluns com fins ara. Els continuarem enllaçant des de TaC.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...