31 de gener 2012

Tipus mòbils 67 - Amics mestres, no és això


Avui tractem a L'informatiu un tema preocupant que amenaça d'enfrontar el món educatiu amb el cultural, dos àmbits que sempre han anat junts i que haurien de continuar caminant plegats pel bé d'una societat que mereix aspirar a un futur millor. Es tracta de la decisió de molts claustres de suprimir per complet les anomenades activitats extraescolars. Sé que costa demanar nous esforços als ensenyants en aquesta època incerta en què vivim, però em sembla que s'ha triat un camí que agreuja la situació i no soluciona cap problema. S'està dividint, i no sumant, com seria desitjable per a totes les parts. És per això que em permet dir en veu alta: "Amics mestres, no és això".

"Hi ha una llarga nòmina de professionals del món cultural que sempre ha treballat amb honestedat i creativitat al costat del professorat, donant suport a estratègies pedagògiques enriquidores que han contribuït a fer créixer les noves generacions. No és just que aquests tradicionals companys de viatge, que lluiten a diari amb el mateix coratge que ho fan els ensenyants i amb recursos igualment insuficients però amb un objectiu comú siguen ningunejats i abandonats ara a la seua sort."

24 de gener 2012

Pasajes 36

Aquesta vesprada, a les 19,30h participe en la presentació del número 36 de la revista Pasajes, que dedica el seu recomanable dossier central, coordinat per Guillermo Quintás, al debat sobre la propietat intel·lectual en l'àmbit cultural.
La revista l'edita el Servei de Publicacions de la Universitat de València en col·laboració amb la Fundació Cañada Blanch. L'acte tindrà lloc al col·legi major Rector Peset de València. Més informació, ací.

23 de gener 2012

Trau la llengua



Quan va començar l'emissió de "Trau la llengua" vam elogiar aquella decisió en l'article "Un 10 a Canal 9". Durant les dues temporades que ha estat en antena, ha mantingut un alt nivell no només de qualitat sinó també d'audiència, fins esdevenir el segon programa més vist d'una cadena que no va precisament sobrada de seguidors. Tot i amb això, sembla que els actuals responsables (sic) de l'ens públic estan més preocupats per acomiadar treballadors per tapar un impresentable forat negre de deute que per oferir programes de qualitat i audiència als teleespectadors. Tot plegat, d'allò més lamentable i indigne.
Aquest diumenge es va emetre el programa "Narrativa en valencià", dedicat a les nostres lletres, amb presència de bibliotecaris, escriptors, il·lustradors, guionistes i editors. Per a aquest últim apartat, l'equip que capitaneja Eugeni Alemany va visitar la seu de Bromera. Si us abelleix veure aquest magnífic exemple del que hauria de ser una televisió pública de qualitat, ací teniu l'enllaç.

Tipus mòbils 66 - Megaxoriços a tort i a dret

"Que alce el braç qui no haja utilitzat alguna vegada el “servei” de Megaupload. No caldrà que ens escandalitzem ara per l’allau de mans enlaire, perquè aquesta web d’emmagatzematge d’arxius digitals era la més popular del sector, fins el punt que provocava el 4% del tràfic mundial d’Internet. El tancament sobtat de l’empresa nordamericana per part de l'FBI (els americans no són americans si no envien l’FBI a fer operacions espectaculars) ha alçat una polseguera enorme (hi ha qui parla ja de la World War Web) que impedeix veure amb nitidesa el perfil de les parts implicades."
Així comença l'article "Megaxoriços a tort i a dret" a L'informatiu.

17 de gener 2012

Tipus mòbils 65 - La revolta possible (o no)

"No sabem si el País Valencià deixarà mai de ser una sucursal (una sucursal pobra, ara com ara) d’un Estat centralista i prepotent. Però si algun dia arriba el despertar de la consciència col·lectiva de ser poble, tinguem clar que no prosperarà sense mitjans de comunicació que pensen i actuen i reflexionen i opinen i tracten la informació en clau valenciana (i, si no és demanar massa, en valencià). Per això, els núvols que ara enfosqueixen l’escletxa de llum que aporta l'Informatiu són un d’aquells símptomes de podridura ambiental que hem de curar abans que la seua absència deixe un forat negre perpetu, ja que tampoc s’albira en l’horitzó cap alternativa periodística equiparable."


Així comença el Tipus mòbils d'aquesta setmana a L'informatiu. La resta de l'article en aquest enllaç: "La revolta possible (o no)".

#impulsemlinformatiu

11 de gener 2012

Tipus mòbils 64 - Esborrany de carta a Ecclestone

Rita, Ecclestone i Camps, el trio que ens ha colat la F1 "de coste cero"...

Enmig d'un mar de retallades pressupostàries brutals, que afectaran i molt la qualitat de l'ensenyament i la sanitat valencianes, els periodistes insistien el vicepresident del Consell perquè es pronunciara sobre el futur de la Fórmula 1 al cap i casal. "Què farà la Generalitat Valenciana amb aquest (caríssim) gran esdeveniment en aquest nou context d'austeritat?", li preguntaven una vegada i una altra. Ciscar, acabat d'estrenar al càrrec, diu que encara no ha pogut mirar-se el contracte, i els altres dos consellers que l'acompanyaven no gosaren obrir la boca al respecte, per si de cas. Així doncs, el màxim que li van traure els periodistes presents en aquella roda de premsa va ser un anunci vague i bastant surrealista en aquesta era de la comunicació immediata: la Generalitat prepara una carta al multimilionari Eccleston per comentar-li la intenció de "revisar" l'acord. Una carta, com en l'època medieval, amb sobre lacrat i transportada a cavall per muntanyes, camps i costa!
Una determinació tan agosarada i valenta no podia quedar sense article a L'informatiu. Per això el Tipus mòbils d'aquesta setmana s'intitula "Esborrany de carta a Ecclestone".

"Un funcionari (calent com una moto per les retallades) ha trobat, rebregada a una paperera de Presidència, una nota manuscrita del molt honorable adreçada a Bernie Ecclestone. Tot indica que es tracta de l’esborrany de la missiva que aquests dies està redactant conjuntament amb el seu equip d’assessors per enviar via correu postal al multimilionari anglés. Pel seu interés, reproduïm l’escrit íntegre (en versió traduïda).

Distingit senyor Ecclestone,
M’hauria agradat mantenir amb vosté una conversa telefònica, però lamente que el número que m’ha facilitat l’amic comú el senyor Camps és fals no funciona. El tema que vull transmetre-li és delicat i sé que sabrà ser comprensiu amb el que tot seguit li exposaré. La Generalitat Valenciana està en la ruïna travessa una situació econòmica delicada. Durant els últims anys, des del Govern valencià hem gastat pels descosits destinat quantitats considerables a grans esdeveniments que han convertit la Comunitat Valenciana en punt de referència nacional internacional mundial interplanetària. En aquest context, la contractació vinculació del seu circuït de Fórmula 1 ha suposat un revulsiu enorme pel qual li estarem sempre en deute.
En l’actual context de crisi econòmica que ens ha llegat l’anterior president, l’infame el senyor Rodríguez Zapatero, ens veiem en la necessitat peremptòria de reconsiderar totes una part substancial de les despeses inversions d’aquesta Administració. Hem fet ja un primer intent de retallar altres partides pressupostàries més assequibles per a nosaltres, com ara el sou dels funcionaris, però, malgrat aquesta putada aquest esforç col·lectiu, no ens queda més remei que suplicar-li la seua benevolència parlar amb vosté sobre la possibilitat de suprimir renegociar el Valencia Street Circuit.
Hem revisat el contracte que en el seu dia va signar amb l’impresen... l’anterior cap del Consell, i hem advertit unes clàusules abusives que fan impossible la seua cancel·lació relatives a aquesta eventualitat i que necessitem pensem que podríem tractar de nou. Fins ara hem pogut mantenir la confidencialitat del contracte, però no descartem que en un futur pròxim ens siga requerit per l’estament judicial i la lletra menuda el nostre acord secret veja, així, la llum amb l’escàndol subsegüent. És per tot això que li supliquem demanem mantenir una reunió urgent quan tinga disponibilitat d’agenda per a mamprendre aquestes qüestions. En el cas de requerir del nostre desplaçament, segur que els equips de protocol poden trobar una ciutat amb línia de Ryanair.
Molt atentament,
Alberto Fabra Part"

03 de gener 2012

Tipus mòbils 63 - El descrèdit de la política

"Fa temps que la política ha deixat de percebre’s com una via de solució per sumar-se al llistat de maldecaps de la ciutadania. Els sous elevats d’alguns dirigents, l’enxufisme que voltoreja contractacions sospitoses, els casos de corrupció que esguiten el mapa i la incapacitat manifesta per liderar un país o un territori i guiar el futur col·lectiu són granets, un damunt de l’altre, que han conformat una muntanya insalvable. I coronant el cim emergeix cada dia amb més nitidesa la hipocresia i la mentida, que fonamenten discursos buits i manipuladors per arribar o mantenir-se al poder."
Així comencem a L'informatiu la primera columna de l'any, amb títol de ressonàncies fusterianes: "El descrèdit de la política". Benvinguts al 2012!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...