27 de febrer 2014

Sembra Llibres


Quan acomiadàrem L'informatiu ja apuntàvem, amb to que volíem esperançat, que és l'hora d'unir les mans. Vivim una època convulsa, en la qual no podem continuar plegant veles i resignar-nos al desmantellament d'estructures comunicatives i d'autogovern que crèiem intocables; cal rebel·lar-se, actuar, proposar, crear. Cadascú des del seu àmbit, i remant alhora en direcció contrària al vent que ens vol arrasar. El meu àmbit, per passió i per vocació, és l'editorial. Afirma l'editor italià Marco Cassini: "Quan hom és editor no deixa de ser-ho mai, ni per un instant". Certament, aquest ofici té virtuts que creen addicció...
Fa mesos que moltes persones d'àmbits diversos m'animaven a donar el pas i engegar una editorial, una idea que acaronava dia i nit com un somni impossible. Fins que una llarga conversa amb Xavi Sarrià va aconseguir que encaixaren les peces necessàries per construir un projecte editorial amb força i coherència. Gràcies a la seua implicació i generositat, Sembra Llibres és ja una realitat. Divendres passat, amb emoció i molts nervis vam fer públic als mitjans de comunicació el naixement de Sembra Llibres, i els dos primers títols que publicarem ja aquest mes de març: Totes les cançons parlen de tu, la primera novel·la de Xavi Sarrià; i Vertigen, una poderosa novel·la d'Esperança Camps i Empar Marco, a les quals he d'agrair l'enorme confiança que suposa "jugar-se-la" a una carta nova.
Des d'aquell instant no hem parat de rebre mostres de suport i de coratge a un projecte que volem col·lectiu, obert i cooperatiu. No tindria sentit concebre'l d'una altra manera. Per això us vull donar les gràcies als qui uniu les mans (més de 1500 ja, a Facebook i Twitter!!) per fer possible que aquestes llavors que ara plantem arrelen amb força i donen bons fruits. Treballarem per estar a l'alçada de les expectatives!
En parlarem molt més, de Sembra Llibres, en aquest espai. Ara, però, només volia donar-vos a tots i a totes l'agraïment més sincer per la complicitat. Junts, podem!
Ací teniu un recull del que els mitjans de comunicació (gràcies també als periodistes!) ha dit ja:


20 de febrer 2014

Llibres que tinguen conseqüències


"La pregunta que más a menudo se formula a un editor se refiere a los criterios seguidos en la elección de los libros. En principio, yo respondí que deseaba hacer libros que alegraran la vida a los lectores. Luego precisé que deseaba publicar los libros que mi empresa pudiera respaldar y que estuvieran en la línea de la misma como un todo, incluidos sus colaboradores y autores. Yo quiero hacer libros que tengan consecuencias, y siempre recuerdo una frase de Kafka: "Un libro ha de ser un hacha para romper el mar helado dentro de nosotros." [...] Estos son los libros que un editor desea publicar. Sus criterios son la necesidad y la calidad; ambas han de ser calibradas en cada manuscrito. El editor desea ofrecer literatura que penetre en nuestra conciencia y la transforme, que fortalezca precisamente por ser inquietante."
Siegfried Unseld, El autor y su editor.

18 de febrer 2014

Contes en família

Pares, mares, iaios de Riba-roja de Túria i rodalia, aquest dijous dia 20 de febrer a les 18h tenim una cita a la Biblioteca II per a la sessió "Contes en família". Parlarem de foment lector en l'àmbit familiar, i del Mètode definitiu per tenir fills lectors
Si us abelleix compartir experiències de promoció lectora, ens hi veiem. Podeu venir amb els xiquets... reserveu plaça!

17 de febrer 2014

Edi.cat plega

Fa uns dies, Catalunya Ràdio entrevistava Jordi Ferré, director general de 9 Grup Editorial, el segon en llengua catalana per volum de publicacions. 9 Grup Editorial es va crear fa any i mig amb la fusió dels segells Cossetània i Angle, en català; i Cuadrilátero de libros i Lectio Ediciones, en castellà. D'aquesta interessant entrevista (sempre se n'aprén, de Jordi Ferré) destaquem algunes idees:
  • Balanç positiu del procés d'unificació de Cossetània i Angle: reducció de despeses d'estructura, obertura a nous camps com l'infantil (aviat recuperaran a Angle la sèrie de Les tres bessones) i nous mercats, com el sudamericà per a les edicions en castellà.
  • En breus setmanes tancaran la plataforma Edi.cat. No hi ha massa crítica de lectors disposats a pagar pels continguts que sustenten el negoci en digital (i, per tant, no hi ha negoci possible).
  • En aquests moments el més important és resistir.
  • El futur editorial passa per trobar l'estructura adequada perquè les empreses, necessàriament més petites, puguen sobreviure.
  • L'autoedició genera oportunitats, però també despista els lectors per la dificultat de destriar el que pot resultar interessant.
  • És imprescindible i necessari arribar a col·laboracions i aliances amb altres editorials, que poden arribar a un casament. Cal estar obert perquè l'edició en català, que és molt atomitzada, necessita d'aquest tipus d'acords.

Podeu escoltar el podcast íntegre de l'entrevista en aquest enllaç.

15 de febrer 2014

(Sense títol)

"Un títol, per més potent que siga, no aconsegueix tot sol que un llibre mediocre esdevinga un best-seller, però contribueix, segons el resultat, a dissuadir el lector o a captar la seua atenció entre l’oferta quasi infinita que té a l’abast. Hi ha obres literàries que es construeixen senceres a partir d’una escena, d’una imatge o d’una frase, que serà des del primer minut, abans fins i tot d’iniciar-ne l’escriptura, el títol inqüestionable, indissociable i final. Altres vegades, però, l’obra ja acabada només troba el nom adequat en el vertiginós instant en què està a punt d’entrar en impremta. Com es resol, aquest procés?"

Tractem de respondre aquesta qüestió al Quadern d'El País en l'article "(Sense títol)".
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...