"Hi va haver una època en què les institucions públiques donaven premis que efectivament suposaven un premi. Vull dir, que hi havia una certa compensació pel reconeixement que deien atorgar. Compensació econòmica, per ser més clars.Ara la crisi aguditza l'enginy en la mateixa proporció en què s'estreten les butxaques. I heus ací com alguns guardons transformen el premi tangible en metàl·lic en una qüestió etèria i "honorífica". L'última transformació en aquesta línia l'hem vista a les bases de la convocatòria als premis als llibres millor editats i a la labor dels llibrers a la Comunitat Valenciana l'any 2012 (sí, del 2012) que s'ha fet pública avui mateix (podeu consultar-la ací). Si les comparem amb les bases fundacionals d'aquesta iniciativa, veurem que s'assemblen com un ou a una castanya.I ens qüestionem la seua utilitat."
26 de juliol 2013
Premis institucionals 'honorífics'
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
2 comentaris:
Respecte del premis «honorífics» Joan Carles, va arribar a la meua associació Apiv des de la SubDGL que fèrem suggerències per als premis. Vaig plantejar a la Junta Directiva donar uns premis o reconeixement no al «cómic mejor editado» com diuen les bases, si no també afegir un nou premi:
Premi valencià del còmic, a la trajectòria personal, professional o editorial més rellevant en el
món del còmic, especialment [en] valencià. . M'agradaria fer una crida al món cultural, el del llibre i les diverses entitats per la llengua que, el còmic [en] valencià mereix una visibilitat, un major reconeixement, un suport. Ni el món editoria, ni cap institució fomenta ni aposta per una eina lectora tan important com és el de la historieta. Sabent que el País Valencià compta amb una gran tradició historietística i d' una importatíssima efervescència de grans dibuixants al llarg dels temps. Finalment, publicada la llista de premis, trobe que no s'ha tingut en absolut en compte la proposta de dotar de majors ferramentes necessàries al còmic valencià [en] valencià, i que aquest tinga un major reconeixement, una major visibilitat i presència dels qui també, en la més obscura de la invisibilitat, treballem pel foment de la lectura en la nostra llengua. M'agradaria sumar sensibilitats entorn el món de la llengua, dels meus companys dibuixants i il·lustradors en treballar perquè els qui volguèren fer historietes [en] valencià, tinguèrem un camí més fàcil, més reconegut, i que no fossin mai, per dibuixar historieta [en] valencià, guanyadors de l'obilt. Continuaré doncs, lluitant per a aquesta tasca sumant sensibilitats,per la meua llengua i, el de la historieta [en] valencià, absurdament desaprofitada en aquest país. Moltes, moltes gràcies per aquesta oportunitat en poder dir-te. Una forta abraçada i continuarem lluitant. Toni Cabo.
Benvolgut Toni, gràcies a tu per aquesta oportuna reflexió, que mereix molt més abast i difusió que aquest modestíssim espai. Estic d'acord amb tu que en l'actualitat el sector del còmic valencià és un gran oblidat. Caldria, com bé apuntes, prendre consciència i sumar esforços per treballar en la línia d'una major visibilitat.
Tot costa molt en el sector de la cultura en aquest país, però nadar tant de temps a contracorrent ens ha fet més forts i resistents. Trobarem la manera de guanyar també aquesta batalla. La pedagogia és, ací, fonamental.
Publica un comentari a l'entrada