25 de maig 2006

País de Meravelles

No voldria qüestionar el treball de l’empresa Precisa Research, que des de fa anys elabora les enquestes d’hàbils de lectura de tot l’Estat espanyol, però les notícies aparegudes a la premsa valenciana em resulten difícils de pair.
Haurem d’esperar a poder accedir a l’enquesta completa per traure conclusions més serenes, però, d’entrada, als diaris se’ns diu que el nombre de lectors al País Valencià ha augmentat del 51’5% en 2004 al 55’5% en 2005, mentre que el de no lectors ha baixat del 48’5% al 44’5%. He d’admetre que tinc problemes amb els números, però realment resulta creïble que només en un any la diferència entre lectors i no lectors haja augmentat fins els 10 punts?
I és que l’explicació que se’n dóna fa riure: “El aumento registrado puede deberse a la gran campaña montada de difusión del Año del Quijote, pero también al inmenso éxito del bestseller El código Da Vinci” (Levante-EMV dixit). Gràcies, Cervantes! Gràcies, Dan Brown!
En tot cas, sembla que aquesta eufòria lectora s’ha circumscrit al castellà, perquè la mateixa enquesta diu que, d’entre eixe 55% de lectors, només trien el valencià un 1’7%, tot i que un 75% diu que coneix la nostra llengua i un 36’8% assegura que pot llegir-la.
Ens calen, doncs, moltes propostes i molt imaginatives perquè la gent considere també atractiu llegir en valencià. La campanya que impulsa la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura va en aquesta direcció. N’anirem parlant... i molt!

1 comentari:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...