06 d’agost 2010

Cosmopolitisme transfronterer

Dimarts parlàvem sobre la renúncia lingüística dels escriptors valencians al segle XVI (recuperada la llengua per part dels escriptors, en el segle XXI és als polítics que ens governen que hem de denunciar per ingrats a la pàtria). Combatim la sopor estival amb més articles polèmics. El País s'ha fet ressò d'una ajuda de 495.000€ concedida per la Generalitat de Catalunya a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) sense concurs (ací teniu la versió reduïda i, ací, una altra de més completa). Diuen que el conseller de Turisme, Josep Huguet, la va justificar qualificant-la com a "cosmopolitisme transfronterer".
A mi no em sembla bé ni malament, que ja va bé que algú hi pose calés en temes culturals i lingüístics, ho faça qui ho faça, en aquest territori tan pobre en recursos econòmics per a aquestes qüestions. Ara bé, com afirma Diego Gómez a la notícia, potser ha arribat l'hora d'adonar-se que, després de tant de temps, ACPV no ha sabut extendre la seua tasca ni esdevenir referent per aglutinar entitats i associacions complementàries que treballen en la mateixa línia i crear, així, un teixit social que donara resposta a les agressions lingüístiques i culturals que estem patint amb el PP.
Precisament avui, Paco Cerdà (què faríem sense ell, al Levante!) informa que la gran manifestació unitària que havia previst Escola Valenciana per denunciar massivament la política lingüística dinamitadora (que no dinamitzadora!) de la Generalitat Valenciana no es podrà fer perquè ACPV no hi dóna suport. No tinc més dades que les que aporta la notícia del diari, així que (com que em costa creure que tanta ceguesa siga possible) no faré més judicis de valor, de moment, i només expresse el meu desig que aquesta manifestació prevista es puga convocar finalment i que hi acudim en bloc. Estem (estan) a temps de repensar-s'ho els uns i els altres (i els de més enllà, que subvencionen).
Ens sobren els motius, i hem de continuar construint plegats, malgrat tot.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bé, home! i qui pagarà les multes que li han posat a ACPV per defensar la tv3? tu?

Tirant al cap ha dit...

Hola, Anònim, potser no m'he explicat bé, però ho intentava. Deia a l'apunt que no em sembla bé ni malament que li donen aquesta ajuda a ACPV. Són diners dels contribuents catalans, al capdavall. Si, com dius, serveixen per defensar els repetidors de TV3, fabulós! Potser si l'ajuda s'haguera atorgat clarament per aquest concepte hauria quedat més clara la defensa de la Generalitat catalana d'aquests repetidors i tot hauria esdevingut més transparent.

Generós ha dit...

Estic amb vosté, senyor Tirant, que els diners els hem d'agafar vinguin d'on vinguin. La pela és la pela!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...