06 de juny 2008

Perdre el temps editant llibres

L'exeditora d'Alfaguara Valerie Miles publicava fa uns dies al suplement cultural ABCD una interessant entrevista amb Barbara Epler, vicepresidenta de l'editorial nordamericana independent (nordamericana i independent!) New Directions, que té en el seu catàleg, entre moltes altres, obres de Cortázar, Borges, Bolaño, Tabucchi, Cela, Neruda o Lispector. Va venir a conéixer la literatura catalana, i a l'entrevista parla precisament de com de difícil és publicar traduccions als EUA:
"Sólo hay una compradora única de narrativa en la mayor cadena de librerías del país, Barnes & Noble. No sólo ojea el libro y te lo devuelve si no le agrada la cubierta (¡y los editores lo consienten!), sino que además no le gustan las traducciones y no recibe cantidad alguna de libros en traduccion salvo que se trate de Bolaño o de Sebald."
Aclareix que a New Directions:
"Podríamos ganar mucho más dinero si dejáramos de publicar autores extranjeros, pero esa dedicación es emocionante, divertida y está orientada al futuro. [...] Las editoriales más grandes nos utilizan como semillero de talento."
I també conta una anècdota ben il·lustrativa per fer-nos una idea de com viuen els editors la brutal concentració que s'ha establert en aquell país:
"Una amiga, editora muy prestigiosa a la que todos conocían por su buen hacer, acaba de ser despedida. Estaba estupefacta porque su sello no generaba pérdidas, pero su jefe adujo que malgastaba demasiado tiempo editando los libros."
Experiències terrorífiques que s'estenen com una taca d'oli. Tot arriba...

3 comentaris:

subal ha dit...

En aquest sentit, amic Tirant, no es perdi (per internet, a la pàgina de TV3), la imprescindible entrevista a Schriffin i Herralde de l'hora del lector d'ahir nit.

Una meravella.

Tirant al cap ha dit...

No em perdré tan excelsa recomanació, amic subal!

quim roig ha dit...

L'editor, però, tenia raó: els editors perden el temps editant, els traductors traduint, els correctors corregint, els lectors llegint, els llibres en general són una pèrdua de temps...

Sí, l'hora del lector d'ahir, molt interessant; hauria d'haver durat un parell d'hores més, però.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...