03 d’agost 2010

'Ingrats a la pàtria on sou nats'

"En 1561, el editor valenciano Onofre Almudéver acusará a sus compatriotas valencianos de ser 'ingrats a la llet que haveu mamat i a la pàtria on sou nats' por la renuncia de los escritores a usar la lengua autóctona."
Interessant article de Paco Cerdà avui a Levante-EMV, titulat "500 años de desprecio al valenciano".

6 comentaris:

Joan Calsapeu ha dit...

L'article de Paco Cerdà és interessant, sí, però fa cas omís de les últimes recerques que fan al cas: es queda amb la tesi de Fuster, la de l'"intent de suïcidi". Cerdà no diu res de les enormes dificultats (de la pràctica impossibilitat) d'editar en català a la València dels segles XVI i XVII), de les traduccions forçades al castellà, de les primeres edicions catalanes perdudes "misteriosament", de la censura inquisitorial en els pròlegs, gran part dels quals de ben segur no van ser escrits pels autors del llibre prologat, sinó pel censor.

Sense tenir present tot això no es pot entendre RES del que s'esdevingué al País Valencià, sobretot en l'àmbit de l'alta cultura i de l'edició, als segles XVI i XVII.

Pere C ha dit...

El Levante parlant de "Desprecio al valenciano". Quin país més curiós que som...

David ha dit...

L'article és molt interessant! Ara, és ben paradoxal (i il·lustratiu de com es troba la nostra llengua) que un article així s'hagi d'escriure en castellà.

Tirant al cap ha dit...

Benvolgut Joan, és ben apassionant el que comentes. Realment és cert que l'article es queda curt, però és un bon inici. Tant de bo tingués continuïtat en forma de reportatge amb dades com les que aportes.
Pere i David, teniu tota la raó... Quin país tenim!

Puça ha dit...

Estimats,
si l'article no us agrada perquè està escrit en castellà, preferiu que directament no l'escriga el periodista i no isca res al diari sobre qüestions valencianes i de la llengua? El vostre argument és com tirar-se pedres damunt la casa: Com que és un diari en castellà, no té cap dret moral a escriure sobre temes de valencianisme. Punt. I la vostra postura és encara més radical si pensem que el Levante és l'únic mitjà de mases (amb milers de lectors diaris) al País Valencià que està mínimament compromés amb les qüestions identitàries, etc. Aquest article no l'imagine a Las Provincias, tampoc que se'n parle d'ell a Canal 9, etc. Veritat?

Ho dic perquè segurament al redactor, sensible amb els temes de la llengua, com demostra cada setmana i pot comprovar tot lector fidel del Levante-EMV, també li agradaria escriure l'article en valencià però supose que farà el que puga dins de l'empresa privada que és el diari, sense subvencions de cap tipus per difondre la llengua com sí passa a Cataluyna (per dir un exemple, el Diari de Girona, que viu de subvencions directament) tot i tenir cada dia una pàgina en valencià.

En fi, que en lloc de menyspreuar el poquet d'atenció que paren els mitjans als temes que ens interessen als valencianistes, podriem valorar-ho dins el panorama desolador que és aquesta terra... I no oblidar mai que moltes coses han de canviar a la societat civil i a la classe política perquè una empresa privada com és un diari aposte pel valencià en lloc del castellà. No ens lleven les puces del damunt.

Tirant al cap ha dit...

Hola, Puça, confie no haver semblat dogmàtic en aquest put, però per si de cas, clarifique la meua postura al respecte: em sembla molt i molt lloable la tasca del periodista Paco Cerdà, a qui no conec personalment però a qui li agraïa precisament en l'apunt "Cosmopolitisme transfronterer" els seus articles ("què faríem sense ell, al Levante!", hi deia jo).
Pel que fa a l'altre punt, el diguem-ne "compromís lingüístic" (o identitari, si se'm permet) del Levante, pense que hi ha molt a millorar. Estic d'acord amb tu que la societat ha d'avançar molt perquè una empresa privada "s'arrisque" a publicar en valencià, però som precisament nosaltres, els qui conformem eixa "societat civil" (què és, si no, aquest concepte?) els qui hem de ser crítics i espentar per millorar el trist panorama que ens envolta. Cal demanar-li al Levante i també a tots els mitjans públics i privats que es difonen al País Valencià una major presència del valencià, i en les nostres mans està que aquesta legítima "exigència" tire endavant. Estem a anys llum del que seria desitjable, i no ens podem conformar amb el que tenim.
El Levante va fer fa anys un primer pas amb la pàgina en valencià ("Panorama") que no ha tingut la continuïtat (ni el contingut, si se'm permet) que seria desitjable. I ho hem de dir també, per què no?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...