15 de gener 2007

La LIJ ens fa més grans i més lliures

Animats pel CCLIJ, una trentena d’editors vam signar fa unes setmanes un document que corrobora el nostre convenciment que la lectura és font de plaer i peça clau per a la formació integral de les persones i alhora palesa la nostra decisió a treballar plegats per al seu foment i en benefici de l’infant i el jove, que ha de ser capaç de formar-se, triar i bastir la seua pròpia biblioteca i el seu itinerari vital lector.
El manifest es va presentar en el marc del Saló del Llibre de Barcelona. Sí, ja sé que ha passat temps, però va tenir poc de ressò als mitjans (previsible) i, a més, sempre és bon moment per reivindicar la LIJ i apostar pels lectors del futur. El manifest diu així:

CONSIDEREN:

  1. Que els editors de llibre infantil i juvenil treballen per oferir un BÉ CULTURAL, en majúscules.
  2. Que aquest BÉ CULTURAL és essencial per al procés de formació i creixement cultural de l’infant i el jove.
  3. Que la lectura ha d’arrelar en la vida dels infants com més aviat millor per a despertar interès i crear hàbit lector.
  4. Que editar llibre infantil i juvenil implica un grau d’especialització que hauria de ser reconegut tant a nivell social com empresarial.
  5. Que en l’àmbit de la Literatura Infantil i Juvenil, a les feines pròpies d’edició, s’hi afegeix la responsabilitat que suposa publicar per a un lector en formació, tant pel que fa a la competència i comprensió lectores com a l’esperit crític.
  6. Que ens dol la invisibilitat de la Literatura Infantil i Juvenil —que tant sovint denunciem— trencada només quan apareix un best seller, quan intervenen fortes campanyes mediàtiques o en un parell de dates assenyalades, al llarg de l’any.
  7. Que voler enquadrar la Literatura Infantil i Juvenil —especialment la que s’adreça al mercat escolar— dins d’allò que en aquest marc es considera “políticament correcte”, és discutible i aliè a la seva raó de ser.
  8. Que la classificació per franges d’edat és una imposició afegida pel fet d’haver d’orientar l’adult, que és qui sovint actua com a mediador.
  9. Que la convivència entre BÉ CULTURAL i producte editorial es fa difícil per les pressions empresarials i comercials que envolten el món editorial.

PER TOT PLEGAT SOL·LICITEN:

Que la literatura infantil i juvenil s’incorpori com una necessitat vital en la vida diària dels infants i joves i compti amb la implicació de TOTS: no tan sols dels qui participem en l’elaboració i difusió dels llibres: editors, escriptors, il·lustradors, llibreters i bibliotecaris, sinó també amb la d’altres sectors com poden ser pares i mares, escoles, institucions, mitjans de comunicació...

Que la Literatura Infantil i Juvenil no sigui una literatura petita perquè és la que ens fa més grans i més lliures.

Signen el manifest: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Ediciones B, Barcanova, Baula, Beascoa, Bromera, Casals, Castellnou, Cercle de Lectors, Combel, Cruïlla, Destino, Edebé, Ekaré, Empúries, La Galera, Juventud, Lynx, Lumen, Mediterrània, Molino, Moll, Montena, Pagès, Pirata, Salamandra, Serres, Tàndem, Thule i Timun Mas.

1 comentari:

Darabuc ha dit...

Gràcies per complir la paraula, noi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...