22 de gener 2007

Sessió d'Anatomia literària

Dimarts dia 30, a les 19,30 hores, tenim una cita a l'antic amfiteatre anatòmic de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (c/ Carme, 47, Barcelona) per disseccionar la literatura catalana en la sessió Anatomia 06/07. L'organització ens proposa fer "una reflexió diferent, àgil i agosarada, sobre l'any literari que s'ha acabat i el que ara comença". Sobre els fets més importants del 2006 n'hem parlat abastament en aquest bloc, i alguns dels principals van quedar recollits en aquest resum. El que està per veure són les "profecies" que ens atrevirem a aventurar.
El format de l'acte és ben curiós, tot i que un pèl massa tancat per al meu gust (vegeu els vídeos del 2004, 2005 i 2006). En tot cas, és el principal tret distintiu d'aquesta interessant iniciativa i l'haurem de respectar (no caldria, sinó!). Em consta que l'any passat l'organització, amb la complicitat del Llibreter, va tractar d'obrir i continuar el debat a la xarxa. La participació va ser menys nombrosa del que s'esperava, però això no significa que la iniciativa no fóra oportuna.
Aprofundint en aquesta mateixa línia participativa, m'agradaria fer una proposta semblant però, en aquest cas, prèvia: obrir el debat des de ja, abans i tot de la celebració de la sessió anatòmica, amb la vostra visió personal i les iniciatives editorials i/o literàries que considereu, lectors silenciosos, que poden marcar tendència durant aquest 2007.
Us convide, doncs, a fer la vostra aportació a la sessió d'anatomia literària (una biòpsia, que no autòpsia!) amb anotacions als vostres blocs, comentaris en aquest apunt (o al correu electrònic que trobareu en el "Perfil") o de qualsevol altra forma que considereu oportuna. Compartim idees, debatim. És la millor manera d'aprendre, de millorar i d'avançar que conec.

Actualització 25/1/07: el Llibreter llança la seua Profecia de butxaca.

11 comentaris:

Lletra ha dit...

Home! Això d'actuar de profeta no acaba d'estar molt ben considerat i, a més, no té massa prestigi. Però, com que em passa com als "Vitorinos" i entre al drap a la primera, crec:
Que seguiran publicant-se best-sellers d'origen divers (pseudohistòrica i negra, sobretot), que seran traduïts a català a la mínima oportunitat.
Que, potser, aparega algun altre Ruiz Zafón o Sánchez Piñol per a trencar la monotonia i el domini estranger.
Que els grans segells afilaran un poc més les dents de tauró contra les editorials menudes i/o independents.
Que les editorials menudes i/o independents aniran a la recerca de textos (a poder ser d'autors/autores que tinguen cognoms que acaben en -insky) per tal d'intentar competir dins d'un mercat on abunden, cada vegada més, les traduccions.
Que les editorials valencianes aniran prenent posicions i fent jocs malabars per tal de "quedar bé" amb els partits majoritaris abans de les eleccions autonòmiques.
I com que és tard i ve plovent, tanque per ara la botigueta profètica.

Tirant al cap ha dit...

Gràcies, Lletra, per la teua aportació. No sé si hi haurà molts escriptors amb cognoms acabats en -insky, però em sembla que, si n'hi ha i són realment bons, els haurem de traduir. La nostra cultura serà més forta i competitiva (sí, fins i tot la cultura ha de ser competitiva, quin món!) si estem en diàleg permanent amb altres cultures; si més no, amb el bo i millor del que fan altres cultures.

Lletra ha dit...

Senyor Tirant al cap:
Té vosté una elegància i una mà esquerra per contestar que ja l'haguera volgut el Genovés en la seua època daurada. Pregunta facileta: i les nostres editorials fan tot el possible per donar a conéixer la nostra cultura a la resta del món. Ho dic perquè allò de considerar l'intercanvi com a reciprocitat.

Tirant al cap ha dit...

Segurament no, Lletra, però... és aquesta una funció de les editorials? O, per filar més prim, és una funció NOMÉS de les editorials?

Anònim ha dit...

Un vaticini i un desig:
De la mateixa manera que les "quotes" intenten suplir la normalitat en un món anormal en què seria desitjable, per exemple, que a les dones (o a qualsevol altre col·lectiu subjecte a la política de representació proporcional) hom les considerara segons la seua vàlua, i no segons el seu particularisme, pronostique que la cutura catalana,i la seua literatura sobretot, continuarà tenint a Catalunya la part proporcional de "valencianets" (i fins i tot de "mallorquinets") per a poder descansar amb la suficient tranquil·litatde consciència: l'escriptor valencià que triomfa, l'editorial valenciana, etc.
Potser aquest sistema desfassat i paternalista calga anar substituïnt-lo per un altre de més just amb la vàlua de persones i entitats que dignifiquen la llengua i la literatura comuna siga quina siga la seua extracció territorial, sense discriminacions ni quotes paternalistes. Amén.
I una altre desig de propina:
Que les subvencions multimilionàries de l'or d'allà dalt destinades a promoure la cultura siguen repartides amb un criteri més just i equitatiu o, millor encara, que el canvi polític al País Valencià faça reviscolar la nostra cultura i que això evite que siga anorreada entre el marasme de la globalització.

Tirant al cap ha dit...

Jomateix, tens tota la raó amb el tema de les quotes: són part d'un sistema desfasat i paternalista. Cal lluitar, amb treball i constància, per desterrar-lo i fer sentir la veu de la gent (que per sort és molta) que pot i vol fer, des de la "perifèria", bones aportacions a la nostra cultura. No sé si això es produirà l'any que ve (ja tem que no), però no em de perdre l'esperança ("treball i constància").

Lletra ha dit...

Benvolgut Tirant al cap:
Segurament no serà funció únicament de les editorials, ni únicament dels escriptors/escriptores, ni únicament dels mitjans de comunicació, ni únicament de les institucions, ni únicament de les quotes, ni únicament...Però, si cadascun dels agents dels "únicament" argumenten que, en solitari no poden fer massa, la cosa pinta negra...Dic jo: per què no comencem, cada part de "l'únicament", a actuar en comptes de quedar-nos amb les bones intencions?

Tirant al cap ha dit...

Endavant doncs, Lletra!

Toni Ros ha dit...

Profecia:

No sortirà cap crítica de L_OI

L_OI no serà el llibre + venut del proper Sant Jordi

Anònim ha dit...

Profecia: Planeta comprarà la conselleria de Cultura, primer pas per vendre's la Generalitat de Montilla.

Anònim ha dit...

Profecia: Pamuk tindrà els millors editors en català. Enhorabooona!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...