13 de juny 2006

Bogeries de Brooklyn

De l'última obra de Paul Auster, Bogeries de Brooklyn (traduïda de forma impecable per Albert Nolla), m'han atret especialment les referències al procés creatiu de la novel·la, tractades sovint amb un toc del que podríem anomenar "ironia metaliterària". És el cas, per exemple, del moment en què el narrador descriu una escena amorosa i talla en sec el relat: "En Tom i la Honey mereixen la seva intimitat, i per això acabaré aquí el meu informe sobre les activitats de la nit. Si alguns lectors no hi estan d'acord, els demano que tanquin els ulls i facin servir la imaginació".
Confesse que no puc llegir sense un llapis a la mà per subratllar frases i anotar comentaris als marges. Aquest llibre l'he deixat ple d'anotacions. Heus ací alguns dels fragments subratllats que tracten sobre la lectura o l'escriptura, fragments que volen ser una invitació a tots aquells que vulguen allotjar-se per unes hores a l'Hotel Existència:

  • Llegir va ser la meva evasió i el meu confort, el meu consol, el meu estímul predilecte: llegir només pel plaer de llegir, per la bella calma que t'envolta quan sents com les paraules d'un autor et ressonen dins el cap.
  • Escriure era una malaltia, el que es podria considerar una infecció o una grip de l'esperit, i per tant la podia agafar qualsevol i a qualsevol edat. Joves i vells, forts i febles, borratxos i sobris, bojos i assenyats.
  • Mai no s'ha de menystenir el poder dels llibres.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

benvingut a l'hotel, tirant

Anònim ha dit...

Com anam, som en Llorenç, d'eLiteratura. Gràcies per visitar el meu blog. M'apunt el teu per tenir-lo en compte. Per cert, al darrer post parl de Frank McCourt, de qui no he llegit cap novel·la, però que m'ha semblat molt interessant a l'entrevista que li han fet a l'Avui.
Fins aviat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...