28 d’agost 2007

Estiu a Palafrugell


Que em disculpen els puristes per aquesta confessió: fins ara, no havia llegit res de l'il·lustre Josep Pla. Demane perdó. Estic esmenant (i amb molt de gust) aquest buit imperdonable.
Recorde que, en un llibre de text de l'extinta EGB (em sembla que es deia Asfalt) hi havia un fragment d'El carrer estret que em va seduir. No recorde el contingut, però sí la promesa, que em vaig fer en ferm, que algun dia llegiria aquell autor que (disculpeu la innocència preadolescent) "prometia". Gràcies a qui va seleccionar aquelles ratlles per llegar-me aquesta predisposició.
Tenia a casa (i l'he redescobert amb la mudança) un volum de l'obra completa de Pla que Enciclopèdia Catalana Revistes i Col·leccionables, S.L. va traure als quioscs (de Catalunya) el 2004. Es tracta d'El quadern gris (l'únic que vaig aconseguir, i això perquè el vaig comprar a Barcelona!), i l'he començat aquest estiu. La lectura, en sóc conscient, va per a llarg (ja hi he posat enmig alguns originals i altres lectures a hores d'ara inconfessables), però no m'importa: el dietarisme permet una lectura fragmentada i, en aquest cas, paga la pena assaborir-lo a poc a poc.
Fins el moment, hi he subratllat (manies meues) moltes frases que m'agraden o m'interessen especialment, moltes de les quals, reflexions sobre l'escriptura o sobre la literatura, però ara, per motius estrictament personals, em ve de gust reproduir aquesta, tan certa com la vida mateixa:

"Sospito que l'època dels bolquers és la més feliç de l'existència terrenal. Quina temporada de meravella! Quines dormides més llargues, quins coixins més tous, quines grasses matinades i quins líquids suculents i delicats no es deuen xuclar de passada! Viure en un món en què només, essencialment, es té gana i veure que tothom s'esforça per saciar-vos-la ha d'ésser un enlluernament continuat, una fascinació beata. ¿Us ho imagineu?"

5 comentaris:

Toni Ros ha dit...

Si l'has agafat, encara que tard, ja no el deixaràs mai més. Benvigut al club dels planians!

Unknown ha dit...

Jo tinc els meus dubtes: he llegit un llibre de Pla, de quan va estar a Rússia, però crec que darrere s'hi entreveu l'Andreu Nin. On acaba l'un i on comença l'altre?

El llegidor pecador ha dit...

"...En un llibre de text de l'extinta EGB..."

M´has fet anar a buscar, al soterrani, un d´aquests llibres: Espriu, Cortázar, Aristófanes, Gogol, Wilde, Bradbury, Camus,...

Cada fragment exercia una mena d´hipnotisme, els rellegia una vegada i una altra, talment com si fossin una mena de oracions.

Quin plaer retrobat! Gràcies. Me´l en duc al llit.

Tirant al cap ha dit...

Gràcies per acceptar-me al club dels planians, Toni, és un honor!

Tirant al cap ha dit...

L'amic Jeremies Barberà em confirma que el text que esmentava es trobava, en efecte, al llibre de text "Asfalt", del qual n'és coautor. El llibre, però, no era de l'extinta EGB, sinó del també extint BUP. La meua memòria, doncs, no és tan dolenta com pensava...
Gràcies per la informació, company!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...