15 de novembre 2007

Ha mort Ira Levin

Pocs dies després del decés del gran Norman Mailer, un altre escriptor nord-americà de referència, el novel·lista i dramaturg Ira Levin, ha mort. En 40 anys de carrera literària només va escriure 7 novel·les, però, com afirma The New York Times, el seu treball està fortament arrelat a l'imaginari popular. Bona prova d'això són els milions d'exemplars venuts d'obres com Rosemary's Baby, The Stepford Wives o The Boys from Brazil (per cert, encara inèdites en català).
Fa quatre anys, la col·lecció "Bromera/Teatre" s'honorava a incorporar aquest referent de l'escena anglosaxona al seu catàleg, més encara quan en català només hi havia (hi hi continua havent) una altra obra seua traduïda: Una besada abans de morir, a 62. L'edició de Trampa mortal (Deathtrap en l'original), traduïda per Josep Rosselló, inclou una presentació de Josep Maria Benet i Jornet que em ve de gust reproduir com a petit homenatge a aquest mestre de la intriga i el misteri:
"Ira Levin és un escriptor francament interessant. Pervers i sofisticat. Deu ser per això que directors cinematogràfics de la categoria d'Otto Preminger, Sidney Lumet, Roman Polanski, etc., han estat encantats de passar les seves històries a la pantalla, i encara més encantats demanant-li que ell mateix confegís el guió cinematogràfic, l'adaptació d'aquestes històries, tant si eren obres teatrals com si eren novel·les."
I centrant-se en Trampa mortal, diu:
"Els grups de teatre que vulguin arribar a un públic ampli compten des d'ara amb un text que dóna molt més per molt menys. És a dir, que provoca i assegura emocions i diversió intenses... amb un sol decorat i amb cinc actors. Qui s'anima?"
Doncs això, qui s'anima?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...