"Sovint parlem de la cultura catalana des d'una visió catastrofista, apocalíptica. No ens adonem del seu potencial, dels creadors de diferents disciplines que desenvolupen una feina, potser massa sorda, però eficaç. M'agraden especialment els segells perifèrics -també els perifèrics dins de Barcelona- en el treball continuat d'obrir espais, de donar oportunitats als sense veu. Editorials com Pagès, Arola, Angle, Bromera, 3i4, Bròsquil, Cossetània i les mallorquines, entre altres, han creat un teixit i, sobretot, un catàleg que, amb el suport dels grans mitjans de comunicació, podria gestar un imaginari per canviar l'estat actual de les coses."
Trobe aquestes paraules en un article de David Castillo a l'Avui precisament quan, per pura curiositat arqueològica, em preguntava quan era l'última vegada que l'Avui havia parlat d'alguna cosa (preferentment, llibre) relacionada amb Edicions Bromera. Aquest és el resultat que mostra el seu cercador. Si descomptem un article sobre la crisi econòmica que deia "puja l'atur com la bromera", ens trobem que, en els 10 primers mesos de 2008, l'editorial valenciana només ha protagonitzat en aquest mitjà dues notícies (aquesta i aquesta) i ha aparegut esmentada de manera circumstancial en tres més.
Si us passeu un moment per la barra dreta de la web de Bromera comprovareu que de notícies realment noticiables no n'han faltat els últims mesos, un temps en què l'editorial valenciana ha tret al mercat 65 títols nous...
Si us passeu un moment per la barra dreta de la web de Bromera comprovareu que de notícies realment noticiables no n'han faltat els últims mesos, un temps en què l'editorial valenciana ha tret al mercat 65 títols nous...
2 comentaris:
Hi ha qui encara no s'ha adonat que el diari AVUI ha deixat a poc a poc de parlar de "totes" les editorials que publiquen en català i dels seus autors. Mireu el remodelat Suplement. Una "xorrada" amb anònims i cagarela. Però els altres diaris encara ho fan pitjor.
"amb el suport dels grans mitjans de comunicació, podria gestar un imaginari per canviar l'estat actual de les coses", llàstima que als segells "perifèrics" ens costi tant tenir aquest suport i em sembla que no serà perquè no fem esforços per tenir-lo. Per posar un exemple, hi ha tres autors de les terres de l'Ebre que publiquem a Cossetània: Francesca Aliern, Jesús Maria Tibau o recentment Miquel Esteve amb una excel·lent novel·la que va guanyar el premi de la Ribera d'Ebre, que venen moltíssim a les comarques de l'Ebre. Dels tres hem fet presentació a Barcelona, hem enviat els llibres als mitjans; però ha sortit poquíssima cosa als mitjans escrits d'abast nacional. Hom té sovint la sensació que tot plegat acaba sent un cercle massa tancat i que la crítica és fixa poquíssim amb nous noms de la literatura catalana.
Jordi Ferré (Cossetània)
Publica un comentari a l'entrada