30 d’agost 2006

Mor el Nobel del món àrab

Ha estat la primera notícia que he vist en reincorporar-me al treball: Naguib Mahfuz ha mort. Tot i que era previsible (feia setmanes, en realitat anys que es trobava molt malament de salut), saber confirmada la seua defunció m'ha colpit.
La vinculació de l'autor amb Bromera ve de lluny, i amb nosaltres ha publicat bona part de la seua obra, especialment les obres ambientades en l'Egipte dels faraons. L'any 1991 li publicàrem El lladre i els gossos i, més recentement, La maledicció de Ra i Akhenaton, el rei heretge. La notícia ens sorprén amb les galerades de Rhadopis, una cortesana de l'antic Egipte a la taula i una altra traducció (a càrrec, com sempre, d'Isaïes Minetto i Josep Franco) pràcticament enllestida.
Amb Mahfuz mor un escriptor d'una gran altura literària, reconeguda amb el premi Nobel l'any 1988, però mor també, i sobretot, una persona d'una gran dignitat i humanitat. Ho hem pogut comprovar en la seua obra i també en les nombroses entrevistes que ha concedit els últims anys malgrat la condemna a mort que l'islamisme radical li havia imposat per escriure en llibertat.
Podeu llegir les primeres informacions ací, ací i ací.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...