08 d’agost 2007

Polèmica mundial

Per si no en teníem prou amb les notables diferències de criteri a casa nostra i l'aversió dels veïns de Ponent i de la premsa alemanya, l'eterna i inacabable polèmica sobre els autors i la llengua que han d'estar representats enguany a Frankfurt creua l'Atlàntic de la mà d'Associated Press i s'esbomba avui a diaris com el Herald Tribune, que clama als quatre vents que els escriptors espanyols rebutgen la invitació a la Fira de Frankfurt per despit envers "el nacionalisme català".
La notíca parla clarament de boicot dels autors que escriuen en espanyol i reprodueix l'opinió del Frankfurter Allgemeine (allò de "l'equip de segona") i les de La Vanguardia que ja comentàrem ací. Res de nou, doncs, però, com deien els Seguridad Social, "¡Que no se extinga la llama!, ¡Que no se acabe el calor! Nooo, dispuestos a renovarlo...".

2 comentaris:

Tirant al cap ha dit...

The Independent també se'n fa ressò: http://arts.independent.co.uk/books/features/article2869713.ece

Addenda et Corrigenda ha dit...

Si la llengua i cultures catalana/valenciana/rossellonesa/algueresa/andorrana/balear... fos considerada, pel que fa al territori espanyol, un patrimoni cultural propi, que mereix difusió i protecció, no hi hauria cap mena de polèmica. Tot el que transcendeix als mitjans internacionals (que demostren, en aquest cas i d'altres similars, una ignorància supina i una manca de professionalitat inaudita) està ventat per interessos polítics i mediàtics, amarats d'una mentalitat d'hegemonia absoluta de la llengua castellana. Aquesta mentalitat practica la idea que l'espanyol (llengua "superior") mai no ha de cedir el pas a cap llengua "regional" (paraula dita en el sentit més despectiu), en la seva expansió i la seva promoció actuals, on hi ha en joc molts interessos comercials i geo-estratègics (un pretès paper internacional d'Espanya com a tutora i cap de pont amb Hispanoamèrica). No és un discurs nou el que s'hi amaga darrera d'aquestes crítiques, però sí que està empès per nous interessos. Al nostre bloc en parlem sovint, especialment pel que fa a la implicació en aquest assetjament de certs grups editorials.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...