04 de setembre 2007

El carreró dels miracles

Aquests dies, coincidint amb el primer aniversari de la mort de Naguib Mahfuz, Bromera publica la novel·la més representativa de l'extensa trajectòria de l'autor egipci: El carreró dels miracles, traduït, com sempre, per Isaïes Minetto i Josep Franco.
Tot i que teníem pràcticament enllestida la traducció de La batalla de Tebes (que apareixerà definitivament el 2008), vam decidir intercanviar l'ordre previst i avançar l'edició d'El carreró dels miracles per posar-la, com abans millor, a l'abast dels lectors. Encara no sabíem que açò poguera passar, però sembla increïble (imperdonable, seria el mot adient) que aquesta fabulosa obra no estiguera encara disponible en la nostra llengua, encara que està considerada, com recordava David Castillo aquest diumenge a l'Avui, "el seu gran clàssic, la novel·la més popular". En castellà, de fet, compta amb una cinquantena d'edicions (pel cap baix) i una (si més no, curiosa) versió cinematogràfica protagonitzada per Salma Hayek, en la qual el drama de l'atzucac del Midaq es trasllada a Mèxic DF.
Tenim encara moltes llacunes pel que fa a la traducció d'obres significatives (algunes, com em sembla a mi que és aquesta, imprescindibles) de la literatura universal. Pel que fa al "deute" amb l'obra de Mahfuz, tractarem de reparar-lo a poc a poc, sense presses però de forma incansable. Per això, a partir d'ara, Bromera recuperarà, cada 30 d'agost, una nova novel·la de Mahfuz en record i homenatge al premi Nobel desaparegut, que ja compta amb 5 novel·les en el seu catàleg, inclosa La maledicció de Ra, un dels seus clàssics de més difusió.
De moment, us recomane aquest extraordinari El carreró dels miracles amb tota l'efusió de què sóc capaç.

3 comentaris:

el llibreter ha dit...

M'agradaria saber dir les ganes que tinc de llegir El carreró dels miracles, però estic a les últimes pàgines d'El secret de Christine Falls i no puc pensar en res que no sigui això.

Salutacions cordials.

Tirant al cap ha dit...

Ja tinc ganes de saber què n'opina del "nou" Banville!

Jesús M. Tibau ha dit...

Un carreró del Caire que podria ser universal, ple de personatges interessants.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...