21 de juliol 2006

Llegir en valencià (i V)


Aquest cap de setmana, els escriptors Jesús Cortés, Martí Domínguez, Joaquim G. Caturla i Llucià Vallés posen punt i final a la campanya "Llegir en valencià". Els últims dies m'han fet la mateixa pregunta diverses vegades: i què tal ha anat la campanya? I la meua resposta ha estat invariable: i tu què n'opines? Perquè... com quantifiquem els resultats?
Per a mi, el fet d'haver aconseguit engegar-la i de gaudir d'un consens tan ampli i plural (i raríssim, en aquestes terres) com el que l'ha apadrinat des del primer moment ja constitueix un èxit rotund. I encara més si tenim en compte que s'han repartit vora 4 milions de fitxes d'animació lectora; que s'han distribuït uns 300.000 llibres; que els diaris Levante-EMV i El Mundo han inserit durant dos mesos cinc dies a la setmana mitges pàgines en valencià (en valencià!) amb informació de la campanya, ressenyes dels llibres, entrevistes amb escriptors i personatges populars que recomanaven les obres; que els mateixos diaris han publicat regularment publicitats animant a llegir en valencià; que una trentena d'emissores de ràdio i de televisió (inclosa RTVV!!!) han emés (molta, impagable) publicitat i (alguna, escassa) informació sobre la iniciativa; que hem posat en marxa una web que dóna testimoni de tot el que s'ha fet...
Poca broma.
És clar que hi ha hagut ombres, com ara alguna entitat que inexplicablement no ha volgut adherir-se (no dic patrocinar, sinó adherir-se, donar suport "moral"). Potser no hem sabut explicar bé els beneficis que poden produir iniciatives com aquesta en el foment dels baixos índex de lectura al País Valencià; o per a contribuir a una certa popularització dels principals escriptors i il·lustradors valencians, dissortadament encara invisibles; o per a la difusió i normalització del valencià... Tant de bo apareguen en el futur moltes més campanyes i accions que aprofundisquen en aquest camí! Qualsevol aportació serà sempre, sempre constructiva i ben rebuda.
No obstant això, jo em quede de totes totes amb la part positiva de "l'invent"... i amb 32 llibres irrepetibles!

Apunts anteriors:

Llegir en valencià
Llegir en valencià (II)
Llegir en valencià (III)
Llegir en valencià (IV)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...