11 d’octubre 2006

Books in Catalan

Resulta curiós com funciona açò dels blocs: no només et permet crear una xarxa de complicitats virtuals sinó que, a més, de tant en tant et converteix en notícia. Gràcies a Vilaweb, descobrisc Núvol vermell, que enllaça amb una informació d’El Periódico sobre el Grup 62 encara més aclaridora del que ho va ser aquest apunt de Vicente Carballido. Disculpeu que siga un tema recurrent en aquest espai, però pense, com Carles Geli, que aquest procés “revolucionarà tant el panorama editorial que esquitxarà la cultura catalana”.

I sobre la cultura catalana i Frankfurt volia tornar un moment, perquè em sorprén que, entre la gran quantitat d’informacions que s’han publicat sobre el programa, programa, programa i les inacabables reaccions dels polítics es parle tan poc de la feina dels editors. No em consta, per exemple, que ningú s’haja referit ni de passada (si algú em vol desmentir, li agrairé l’enllaç) al Books in Catalan. Es tracta de la tradicional publicació que elabora l’AELC de cara a les fires internacionals, i on els editors que volen, hi publiquen fitxes sobre alguns dels títols que consideren “exportables” per tractar de vendre’n els drets. L’editor que hi vol participar, passa per caixa.

Si entenem que el nivell d’aquesta publicació pot servir per calibrar l’interés dels editors per la cita alemanya (no ho oblidem mai: una fira d’editors), em sembla que tenim les piles ben carregades. D’entrada, enguany s’ha canviat radicalment el disseny, que bona falta feia. S’ha apostat per una línia més moderna, més clara i atractiva, i en compte d’una revista, se n’han fet sis: una per a llibres de ficció, una altra per a no ficció, i una tercera per a la literatura infantil i juvenil; tres publicacions que estan disponibles en anglés i en alemany (fins ara, només en anglés) i, també per primera vegada, en línia (encara en proves).

Aquest esforç de renovació ha comptat amb la complicitat entusiasta dels associats. Les xifres canten: en el Books de Frankfurt 2005 hi van participar 16 editors, que hi publicitaven 47 títols o col·leccions; enguany, en canvi, els nous Books tenen 133 entrades distintes de 28 editorials (comptant segells com ara Trabucaire, Documenta Balear o Bromera, per posar tres exemples ben distants i representatius). Són dades positives d'accions pràctiques (i potser fins i tot efectives) que contribueixen a alimentar eixe optimisme que sura en l’ambient.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...