09 d’octubre 2006

La millor novel·la per a Frankfurt

The New York Times va fer fa uns mesos una enquesta per determinar quina era la millor obra de ficció publicada als EUA durant els últims 25 anys. L'obra guanyadora va ser Beloved, de la premi Nobel Toni Morrison, una novel·la increïblement encara no traduïda al català.
Un passeig per The Guardian avui i ens assabentem que, a les portes de conéixer el guanyador del Booker d'enguany (orfe de grans noms entre els finalistes), han elaborat una enquesta similar per determinar la millor novel·la d'autor anglés, irlandés o de la Commonwealth (els mateixos que poden optar al Booker) de l'últim quart de segle. Les votacions les fan escriptors i crítics. No es diu qui vota qui, però The Guardian revela (com de passada) que un escriptor es va votar a ell mateix. Això és el que diríem "ser conseqüent", no?
El guanyador ha estat Desgràcia, del també Nobel J.M. Coetzee. Columna en va publicar la traducció. Amis, Burgess, McEwan i Ishiguro estan entre els finalistes. A més distància trobem Banville i dos autors de LIJ: Philip Pullman i J.K. Rowling.
En aquest bloc, la gent mostra la seua opinió (majoritàriament discrepàncies) sobre el resultat. I és que tots els llistats són polèmics, creen debat i fan que es parle de llibres i que destaquen determinats autors. Per què no importem la idea i escollim el millor llibre de la Catawealth de cara a Frankfurt 2007? Jo llance l'ham...

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Doncs jo propòs l'autor i el llibre que he proposat a la meva darrera entrada.
El que passa és que pot ser els editors no estareu massa contents d'aquesta nova manera de publicar. Tu què en penses de L'Atlàntida?

Anònim ha dit...

Benvolgut Jaqme, la teua observació m'ha conduït fins la web de Lulu, de la qual se'n parla tant aquests dies. La veritat és que aquesta "nova manera de publicar" no em posa content ni trist, però no crec que puga substituir la feina tradicional de l'editor: la selecció d'obres, l'aposta per determinats autors, la cura en el procés d'edició, etc.
Això, però, no lleva ni afig mèrits literaris a l'obra de teatre que proposes. Ja aniria bé que en l'hipotètic llistat de títols que suggeria, es tingueren en compte també altres gèneres a banda de la narrativa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...