21 d’octubre 2006

Tres actes culturals, tres

Anit, mentre es lliuraven els premis literaris de Xàtiva i els bons amics de Saó celebraven el seu sopar anual (enguany homenatjaven Isabel-Clara Simó), vaig acudir a l'acte de lliurament del seté Premi de Teatre Infantil Xaro Vidal Ciutat de Carcaixent, dotat amb 3.600 euros. L'any passat va quedar desert, i enguany s'hi presentaren 24 originals d'una qualitat molt més que notable. El guardonat ha estat Josep Maria Morreres, amb el seu primer treball com a dramaturg: Les peripècies d'un filòsof a la cort.
Faig públic ací el nom del guanyador perquè no he vist molts mitjans que se n'hagen fet ressò. Potser perquè és un premi teatral? Perquè es tracta de literatura infantil? O potser perquè el premi es convoca en un poble o ciutat que no és la capital? I és que allò que es fa culturalment fora de Barcelona o València (que és molt, per sort!) sembla com si no existira més que per als mitjans més immediats, locals o comarcals.
És una lluita que ve de lluny, un prejudici que ha costat molt de superar amb els Ciutat d'Alzira (enguany, 7 modalitats literàries, 188 originals presentats i 91.000 euros de dotació econòmica). Però és el mateix que ha passat amb el Premi Mallorca, el més ben dotat (encara) de les lletres catalanes, que ha tingut una repercussió escassísima fora de la premsa de les illes. A què es deu eixa garreperia? O és perquè ha guanyat un autor valencià?

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Qui s'acaba de creure que la LIJ mereix unes quantes línies en premsa o en qualsevol altre mitjà? Repasseu els vostres blogs i tracteu d'establir el perceptatge dedicat a allò que ara defenseu...

Tirant al cap ha dit...

Benvolgut anònim, entone el mea culpa. N'hem parlat poc, de la LIJ, en aquest bloc, tal i com apuntàrem en aquest apunt tractaré d'esmenar aquesta falta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...