05 de novembre 2006

El feliç "retorn" de Vicent Enric Belda

Vicent Enric Belda va publicar l'any 1998 la novel·la juvenil L'estirp de l'horror. No hi consta en cap lloc, però aquella obra va resultar finalista del Premi Bancaixa. Bé, no "oficialment", però sí que va estar en la selecció final. La novel·la, amb lleugers retocs, podia resultar de gran interés, i efectivament, ha gaudit d'una bona acceptació per part dels lectors i també de la crítica. Des d'aleshores, però, no havia publicat res.
Ara, feliçment, La llegenda de l'amulet de jade, guardonada amb el Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, el retorna al primer pla amb la novel·la. Aquesta és la valoració que va exposar Ferran Bataller, en nom del jurat del premi, en l'acte celebrat divendres:
En el món de les lletres, encara són molts els qui veuen la literatura infantil com el germà menut i indefens de l’altra, la gran. No cal insistir més en el desencert d’aquesta idea, la realitat mateixa de les obres infantils que actualment podem trobar a les llibreries ja ho fa. El que a nosaltres ens queda és simplement llegir i escriure bona literatura per a xiquets. I dic “simplement”... per dir-ho d’alguna manera.
Per contribuir a aquest propòsit, els diversos jurats del Premi Vicent Silvestre ja fa onze anys que seleccionen entre els participants l’obra que per la seua qualitat i valor literaris mereix ser guardonada i publicada.
En aquesta edició, l’onzena, s’hi han presentat 23 originals, un bon nivell de participació que ha anat acompanyat d’interessants propostes narratives i d’una qualitat literària molt digna entre les obres participants que, tot i córrer el risc de caure en el tòpic, hem dir que no ens han posat les coses gens fàcils.
Però calia triar-ne una, i, com ja sabeu, ens vam decidir per l’obra La llegenda de l’amulet de jade, de Vicent Enric Belda. L’autor, natural d’Agullent, és professor de llengua i literatura, i aquesta no és la seua primera obra ni el seu primer guardó, ja va aconseguir el VII Premi Samaruc a la millor novel·la juvenil l’any 1999 amb la novel·la L’estirp de l’horror.
L’obra guanyadora del Vicent Silvestre 2006, La llegenda de l’amulet de jade, narra la història de Víctor, un adolescent que, després del trasbals causat per la mort
del seu pare, comença a treballar com a repartidor en un restaurant xinés. Allí coneix Li Bei, una xiqueta encisadora amb qui descobrirà l’amor i els misteris d’una vella llegenda xinesa relacionada amb un inquietant amulet de jade, en la qual es veurà irremisiblement immers. Les contradiccions internes del jove i els seus vagarejos en moto per la ciutat conviuran amb els agitats esdeveniments de la vida de la sempre fascinant Li Bei i la narració d’episodis d’una llegenda que retrata la Xina rural i tradicional en un món aparentment llunyà en l’espai i el temps, però només aparentment.
Cal destacar d’aquesta obra l’elaboració i el rigor del llenguatge amb què es narra la història, la força d’uns personatges sòlids i ben construïts, la capacitat per gestionar la tensió narrativa en una successió d’esdeveniments que mantenen l’atenció del lector i l’habilitat en la descripció d’un món oriental que amara l’obra des del prinicipi. Una obra elaborada que potser es troba a mitjan camí entre el lector infantil i el juvenil, adequada especialment per a xiquets de 12 i 13 anys, que tindran garantides les emocions i una bona lectura.
Per aquests i altres motius, l’hem considerada mereixedora de l’Onzé Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

2 comentaris:

Darabuc ha dit...

Felicitats a en Vicent, i gràcies per ocupar-te, en els darres missatges, de la literatura infantil i juvenil. No hi ha futur sense ella, no? Crec que varen fer bé en "renyar-te" per haver-te centrat, de principi, en la d'"adults". Tot plegat t'ho dic amb un somriure, per molt que sí crec sincerament que la LIJ mereix més espai i atenció crítica (en el bon sentit de la paraula crítica, no en el que recull que la Rowling s'ha torçat un dit mentre feia vacances a la costa de Nova York) en els mitjans de comunicació (i el teu blog n'és un).

Felicitats també per l'aniversari.

Cordialment,

Gonzalo

Anònim ha dit...

Parece mentira que un gran escritor se quiera disfrazar de camarero para envenenar a algunas personas que festejarán una Comunión. Enorabuena por ser tan salvaje. !Quizá te halla afectado tanto inventar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...