Arribe tard a la sessió de Jordi Sierra i Fabra al Congrés Internacional d'Educació Literària i Societat però, així i tot, encara puc comprovar, una vegada més, el seu poder magnètic sobre l'audiència: proximitat, claredat expositiva, exemples quotidians, tocs d'humor, alguna referència escatològica que fa esclatar de riure els presents... En fi, allò que se'n diu una xarrada "viva". Com a mostra, aquests apunts:
- "Llegir és un acte de rebel·lia"
- "Fa anys que lluite contra la censura editorial; afortunadament jo no l'he de patir perquè tinc llibertat per publicar on vulga"
- "Els comités editorials estan sotmesos a la dictadura dels venedors"
- "No tinc agent literari perquè m'agrada el contacte directe amb els editors"
- "Molts escriptors són professors, i això fa que s'autocensuren en els continguts, que busquen una rendibilitat didàctica en els seus textos"
- "L'autor està limitat per un fotimer de condicionants del mercat. Hi temes censurats, especialment en la LIJ, i demane als editors alt i clar: 'Volem ser lliures!'"
A l'igual que en la conferència d'Isabel-Clara Simó, l'editor apareix, ja ho veieu, com el dolent de la pel·lícula. És per això que no hi havia cap representació del sector editorial valencià participant al Congrés? Propose als organitzadors que en la pròxima edició incloguen una sessió de desgreuge dels editors. Cony, que no tenim la culpa de tot!
Comprove que l'autor ha complit la paraula i ha penjat la conferència a la seua web: "Hacia una refundación del libro, la escuela y la España joven del siglo XXI (Historia de una incertidumbre)". Està en castellà, tot i que ell la va pronunciar en català. Us la recomane.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada