24 de maig 2007

Propostes per al canvi (i II)

Després de la presentació, passem al contingut.
En l'article "Mitjans de comunicació al País Valencià", Julià Àlvaro, periodista de RTVV, comenta:
"Avui al País Valencià també vivim en una societat antipolítica. Ací les categories polítiques han deixat lloc a les sentimentals: tot és a favor o en contra, els meus i els altres. [...] Per això aquest país és el país de la impunitat política, cosa que porta a la falta d'alternativa. [...] Si tinguérem millors mitjans de comunicació, més plurals, més professionals, més potents, més democràtics, segurament també tindríem un millor govern, i una oposició també millor."
Passem al tema de l'educació, que tracta Diego Gómez, president de la Federació Escola Valenciana, sota el títol "L'escola al País Valencià: un compromís per la llengua":
"Fa més de 25 anys que els primers centres públics començaren l'ensenyament en valencià, i l'abast del treball realitzat a favor de l'ensenyament en valencià ha estat poc significatiu, si analitzem que només arriba al 22% de l'alumnat. [...] Darrerament, alguns pensen que Escola Valenciana és la Conselleria de Cultura i Educació. Res més lluny d'això, encara que ho podria ser, atesa la falta de sensibilitat i la sensació d'incompetència que transmeten alguns dels seus gestors."
Ben contundent, com sempre.
Per últim, l'aportació de Rafa Xambó, intitulada "Informació i educació. Cultura i democràcia", en què descriu de forma molt gràfica la situació cultural d'aquesta comunitat o país:
- Predomini dels productes d'entreteniment
- Consolidació d'un model propagandístic de cultura oficial rígidament controlada pel poder polític
- Predomini de les arts decoratives i abandó o sospita sistemàtica quant a l'activitat artística presidida per l'ús de la paraula
- Evitació del valencià, font de conflicte
- Manipulació ad nauseam de la informació pública
I hi suggereix línies de solució:
"L'alternativa és ben clara: enfortir la societat civil, potenciar i fer créixer la xarxa social, aprofundir en l'ús efectiu dels mitjans electrònics i donar suport a les experiències alternatives en l'àmbit informatiu, educatiu i cultural."
Per començar, ja ens aniria bé. Si som més forts, serem més lliures.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...