25 de setembre 2006

"Alguna cosa més" en la LIJ

Fa vora cinc mesos que vaig iniciar aquest bloc i encara no havia parlat de literatura infantil i juvenil, malgrat la seua qualitat de "salvaeditorials", en paraules d'Andreu Sotorra. Imperdonable.
El panorama retrospectiu semestral que dibuixa Teresa Mañà al Serra d'Or de juny em serveix per pal·liar momentàniament aquest buit. Teresa, especialista en LIJ, es mostra més crítica que mai amb l'estat actual del sector. Al seu parer, d'una banda es caracteritza per "una producció abundant, variada i normalitzada destinada a totes les franges de lectors", però, de l'altra, hi aprecia "un estancament creatiu i, en alguns casos, una davallada de la qualitat. Cada cop s'editen més llibres i hi ha més oferta, però cada cop, també, cal remenar més per trobar llibres que valguin la pena".
Fins ací res de nou, res que no puguem aplicar a la literatura en general, i no només a la que es publica en català. Però Teresa va més enllà i carrega contra la narrativa juvenil actual. "Les novel·les protagonitzades per adolescents en què no passa res més que el que els passa als adolescents saturen el nostre mercat de literatura juvenil", afirma, i adverteix: "per tal que una novel·la sigui llegida per joves no cal que sempre sigui protagonitzada per un noi o noia de la seva edat ni cal que retrati a la manera d'un reportatge de vídeo domèstic, tan de moda últimament, la seva vida".
Confiem trobar al premi Bancaixa d'enguany, que acumula dotació econòmica, una guanyadora en què passe "alguna cosa més" que el que els passa als adolescents. Amb aquest desig, comence a llegir els 31 originals que hi ha presentats.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...