12 de juny 2007

Comparativa 5

Recordeu que fa uns dies parlàvem sobre el sistema de gratuïtat del llibre de text adoptat per la Generalitat Valenciana? Recordeu que deia que tenia l'aprovació unànime de les parts implicades? Recordeu que recordava que els socialistes d'ací no tenien (encara!) un sistema clar de gratuïtat? Doncs mireu allà: la Generalitat de Catalunya, amb un departament d'Educació encapçalat per un socialista, opta pel sistema de reutilització.
Diuen (i potser s'ho creuen, vés a saber) que amb aquest mètode impulsen la cohesió social i que garanteixen "la igualtat d'oportunitats en el marc d'un sistema educatiu de qualitat". Igualtat amb els qui tenen recursos per comprar als seus fills llibres nous i estalviar-se d'usar els ratllats i rebregats de cursos anteriors, per exemple? Però fixeu-vos: mentre el govern valencià destinarà 11 milions d'euros per als llibres del primer cicle de Primària, el català farà la festa (per a Primària i ESO) amb poc més de 6 milions. La pela és la pela!

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Ja vos agradria, ja, a les editorials, que el curs escolar estiguera dividit en dos quatrimestres i en cada periode de temps les assignatures foren diferents, així serien necessaris llibres nous per a les noves matèries. Negoci redó ! Girbés, tots sabem que moltes editorials guanyen (guanyeu) diners gràcies al llibre escolar. Ara bé, de la mateixa que reciclem el vidre i el paper, és un destarifo haver de canviar els llibres cada curs. Els xiquets han de tindre cura dels llibres, no cal ratllar-los i es poden reutilitzar --jo mai en la vida n'he subratllat cap i encara conserve els de l'escola, gairebé perfectes!

No a la gratuïtat del llibre escolar, sí a la reutilització.

http://www.shortlink.org/7427

Tirant al cap ha dit...

Enric, no és cert que a les editorials (si més no, parle per l'empresa on treballe) ens encante canviar cada any els llibres. Potser per a una gran multinacional és un xollo, no ho sé, però les editorials petites o mitjanes se la juguen amb cada nova llei d'educació. Si cada llibre de text ha de "durar" (que ja és suposar molt) quatre anys, no dubtes que disminuïrà l'oferta i desapareixeran encara més llibreries, moltes de les quals sobreviuen gràcies al llibre de text.
I no comparem una llanda de cocacola amb un llibre... ni que siga de text!

Anònim ha dit...

Hi ha diferents qüestions que cal tractar en aquesta reflexió, perquè d'una altra manera perdrem l'origen del debat.

Tots recordem articles de Joan-Francesc Mira en els quals sempre diu -més o menys- el mateix: "He estat fent classes 30 anys i he patit no sé quantes reformes de reformes que havien de millorar l'ensenyament. " Us sona, veritat, articles així. Sí, cada nou govern de l'Estat canvia la llei que havia fet el govern anterior, així que el desgavell no fa més que augmentar. Cada reforma -de la reforma-, suposa canviar el contingut dels llibres perquè hi ha principis bàsics diferents en els "especialistes" que redacten les lleis. Les editorials, és clar, han de tremolar perquè una volta han adaptat els llibres de text a la nova llei, si canvia el govern en les següents eleccions.. torna a començar.

Ara bé, ací hi ha un altre debat, i té a veure amb el preu del llibre escolar. Són cars, molt cars, i més encara, quan molt sovint no es dona ni la meitat del contingut -perquè no hi ha temps material... La proposta de l'esquerra -ja fa anys que el Psoe, en alguns ajuntaments, pagava els llibres- de fer els llibres gratis era una autèntica favada perquè al final no s'entra en l'autèntic debat... Per aquesta raó, fem gratis també la ITV que han de passar els cotxes i quaranta mil coses més. Per què els llibres no poden passar als alumnes del curs següents? Per què els xiquets no poden respectar els llibres? Les llibreries menudes, en la majoria dels casos són també papereries, perquè si hagueren de viure de vendre llibres, fa temps que hagueren tancats. És clar que moltes feien caixa gràcies al llibre escolar -jo recorde, abans o després de començar el curs escolar, cues quilomètriques en una llibreria-paperia d'Almassora, tothom per a encomanar els llibres. Les llibreries-paperies haurien de sobreviure no pel llibre de text, no: allò que cal, realment, és augmentar l'índex de lectura, amb campanyes com les que ahir informava www.vieiros.com, mitjançant la qual la Xunta invertiria 30 milions d'euros fins al 2011.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...