18 de juny 2007

Diari d'una 'fellow'

Comencem la setmana aprenent vocabulari nou. Anoteu: Fellowship, que fa referència als programes que hi ha en algunes fires internacionals, en les quals conviden un grup d'editors de diversos països a visitar, durant uns quants dies, les editorials més significatives del país. A la Fira de Torí també practiquen el Fellowship, i una de les editores que hi va participar en l'última convocatòria, Rocío de Isasa, de Lengua de Trapo, narrava dimecres, en el Cultura/s, la seua experiència.
Segons ens conta, a Itàlia hi ha moltes editorials (8.000!), però dos terços estan controlades per cinc grups, dos dels quals (Rizzoli i Mondadori) tenen el 40%. S'hi publiquen 50.000 obres a l'any, però més del 50% de la població no llig mai i (dada impactant) vora el 80% dels títols editats no es troba a les llibreries; per això les fires són tan necessàries. Al nord hi ha els grans grups, que produeixen el 73'4% dels llibres de tot el país, i entre el sud i Roma, la majoria d'editorials petites i/o independents.
Rocío comenta les visites a editorials independents com Donzelli, Fanucci, Nottetempo, Minimum Fax o Einaudi i l'impacte que causa la seu del "monstre" Mondadori: hi treballen 2.000 persones, i en l'impressionant edifici dissenyat per Oscar Niemeyer (imatge de dalt), tenen supermercat, farmàcia i, per descomptat, llibreria.
Pel que hi diu, serà cert que, com assegura l'editor de Minimum Fax, "en deu dies pots aprendre més sobre edició internacional que en tota la teua vida assegut a la teua editorial". Una bona idea per als organitzadors de tot açò de Frankfurt que, encara que han fet gestions per dur a Barcelona editors estrangers interessats a comprar drets, es podrien plantejar algun programa d'aquest tipus, per exemple coincidint amb el Liber (enguany, a Barcelona) o el Saló del Llibre. Ja sé que Frankfurt haurà passat, però... hi haurà un "després", no?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...