12 de setembre 2006

Per a què serveix un editor?

Manlleve el provocador títol d'un llibre de reflexió literària de Jaume Subirana per batejar aquest apunt, una secció amb vocació de continuïtat on anirem recollint definicions, observacions i crítiques diverses sobre l’editor i l’ofici d’editar. Txetxu i Bragado n'han recollit també aquests dies. Comencem amb algunes de les que es van poder escoltar a Santander.
  • “La funció de l’editor és posar en contacte un senyor que té alguna cosa que contar amb la major quantitat de gent possible.” José Manuel Lara.
  • “És funció de l’editor donar a conéixer noves veus, perquè ningú troba a faltar un desconegut.” Manuel Borràs.
  • “L’autor necessita algú que crega en ell i que arrisque, i això és el que fa l’editor: es converteix en l’espill en què l’autor es pot veure a si mateix i esdevé, així, cocreador dels seus llibres.” Gianni Ferrari.
  • “L’editor és per naturalesa un ésser un poc grillat: és l’únic que fa productes que es retornen sense que tinguen cap defecte.” Beatriz de Moura.
  • “Els editors pensen molt en el llibre i poc en l’escriptor.” Almudena Grandes.
Podeu afegir-hi la vostra, ni que siga per comparar l'ofici d'editor amb el més vell del món.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Potser semblaré una miqueta simplista.
Per a què serveix un editor?
Per a editar?

Toni Ros ha dit...

Les putes som els escriptors (sobretot perquè les passaríem putes si haguéssim de viure del miserable 10% que ens deixa l'editor); els editors s'assemblen més als macarrons: el seu ofici proxenetal és encara més vell que l'ofici més vell del món atès que han de buscar putes (escriptors) a les quals poden explotar i vendre... i clients, esclar, però què no faries tu per un 90%?!

Tirant al cap ha dit...

Benvolgut anònim, però què vol dir editar? I què editem? Com ho editem? Per què ho editem? Heus ací uns quants interrogants que s'han de respondre cada dia.
Amic Toni, un 10% dius? Però... el teu pròxim llibre està escrit a quatre mans, no? En fi, ja m'entens...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...