30 de desembre 2008

Resum de 2008

Aquest podria ser un resum de 2008 des de l'òptica d'aquest Tirant al cap:
  • Gener: La carta de l'AELC. Un dels apunts que més comentaris ha generat en aquest bloc, i no era per a menys. El tema va portar cua i, pel que sembla, llarga, molt llarga...
  • Febrer: El manifest del sector valencià del llibre. La injustícia cohesiona el sector del llibre, que crea el Fòrum del Llibre Valencià.
  • Març: Candidatura (literària). Bromera presenta en societat el que esdevindrà un gran èxit: 4 edicions i més de 10.000 exemplars venuts en els 7 primers mesos de vida. I (primícia) una traducció en marxa...
  • Abril: Neteja. Més enllà del'anècdota d'aquest apunt hi havia un canvi d'ubicació (en tots els sentits) més llarg del que preveia. Més responsabilitat, menys temps. Un fet que ha marcat, per a mi, el 2008 (i el futur).
  • Maig: La catosfera valenciana (amb perdó). El fenomen dels blocs (superat o potser substituït en breu pel Facebook o vés a saber quin altre enginy) ens posa en contacte (contacte a distància, però contacte eficaç) a (o amb) una bona colla de gent, i això és el millor d'aquest invent.
  • Juny: Llegir en valencià, per a conéixer-nos. Tercera edició de la campanya de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, que ja prepara la quarta, amb tema (si tot va bé) sucós.
  • Juliol: Més sobre Rushdie. Per fi es podia fer pública la notícia del fitxatge de Salman Rushdie a Bromera. Una de les incorporacions de narrativa estrangera que més alegria m'ha proporcionat. Impagable, si no l'heu llegit encara, Els fills de la mitjanit. I aviat en parlarem, de l'extraordinària L'encantadora de Florència.
  • Agost: IntraFrankfurt (L'Odissea). La promoció de la literatura catalana en tot el nostre domini lingüístic és un tema recurrent d'aquest bloc. Una reivindicació necessària que no ens cansarem de fer.
  • Setembre: Esperpent educatiu. La Ciutadania en anglés com a expressió del balafiament de recursos i del caos en l'educació pública valenciana.
  • Octubre: El fenomen Baixauli. Una expressió de Xavier Aliaga que resumeix bé el bon moment de la narrativa valenciana (un exemple, dos exemples, tres exemples, i n'hi ha molts més), però que no s'acaba de fer visible a Catalunya (ni tampoc en aquest País nostre, tan poc procliu a la lectura en valencià).
  • Novembre: Naix Edi.Cat. Un nou projecte editorial que, respectant la independència dels integrants, vol donar resposta als grans reptes de futur que tenim plantejats en un món editorial amb tendències darwinistes.
  • Desembre: La gran, gran, GRAN notícia. Gràcies a la campanya "Llegir ens fa + grans", la Guia pràctica per a fer fills lectors supera el milió d'exemplars distribuïts. Una fita que m'ompli d'un orgull immens. Gràcies, una vegada més, a tots els que ho heu fet possible!
I res més fins l'any que ve. Per cert, avui és el meu 34 aniversari. Una de les primeres felicitacions (gràcies a la seua fabulosa agenda) ha estat la de l'amic blocaire JJ Isern. Agraït quede!
Bones festes i bon any a tots/es.

27 de desembre 2008

L'illa 50

"No crec que la literatura estiga en perill, ni que ho puga estar mai, almenys mentre hi haja infants. Per una raó ben senzilla, perquè els infants no podrien viure sense paraules. Les mares i els pares ho saben i per això no els deixen de parlar, fins i tot quan són tan menuts que és obvi que no poden saber el que els diuen. [...] La literatura té a veure amb les esperances de les persones, i n’hi ha prou que nasca un nou infant al món perquè aquestes es renoven. Hauríem de tenir sempre oberta per a ells la botiga de les nostres paraules."

Un dels aparadors d'aquesta "botiga" a què fa referència Gustavo Martín Garzo en aquest article és, o pretén ser-ho, la revista de lletres L'illa. Aquests dies celebrem el número 50 de la publicació, que té una tirada de 41.000 exemplars que arriben a tots els subscriptors de manera gratuïta a les seues llars i que també es pot consultar íntegrament en format electrònic en aquesta adreça web.
Parafrasejant Martín Garzo, estic segur que la difusió de la literatura que proporciona la revista L'illa no estarà mai en perill, almenys mentre comptem amb un equip de coordinació dels continguts i de la producció tan tenaç com efectiu en el que destaquen el treball de Marta, Maria, Carol i, sobretot, Josep A. Fluixà.
Per molts anys!

21 de desembre 2008

Comentaris sobre la Guia...


Avui s'acompleix una setmana que va començar la distribució de la Guia pràctica per a fer fills lectors en la premsa catalana dins de la campanya de foment de la lectura "Llegir ens fa + grans". Segons la nota del departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, es van repartir 801.000 exemplars del llibre, que arribà als lectors d'El 9 nou i del Diari de Sant Cugat aquest divendres dia 19.
Tafanejant a la xarxa, trobe aquest apunt al bloc Ediciona que parla del llibre i tradueix (i sintetitza) els 10 consells perquè els infants odien els llibres. Fins ací, tot correcte i molt pagat. En passar per Menéame trobe que la notícia té més de 400 "meneos" i 63 comentaris. Em pica la curiositat, per descomptat, i els llig un per un. Alguns m'omplin l'ego per al que resta d'any; d'altres, però, em desconcerten: què té a veure el Mein Kampf amb la Guia...? Misteris (o virtuts) d'allò que en diuen "la web social". Benvinguda siga!

17 de desembre 2008

El valor de la paraula (Rushdie dixit)

Trobe a la xarxa una plaqueta de Salman Rushdie disponible en català, castellà, anglés i italià titulada "El valor de la paraula", discurs inaugural del Diàleg organitzat pel PEN Català en el marc del Fòrum Barcelona 2004. La lectura ens deixa afirmacions contundents com ara "Els manuscrits no cremen; malauradament els escriptors sí", i obri interrogants sobre qui té el poder sobre la història. I reflexions de vigència perenne:
"Som l’única espècie del món que explica històries, que explica històries com una manera d’entendre’s i de definir-se a ella mateixa. Si existeix alguna gran literatura de dofins encara no s’ha traduït. Som animals narradors d’històries."
I ens parla de l'atac a Els versos satànics i de com va prendre consciència, arran de tota aquella polèmica però especialment quan es va estrenar una delirant pel·lícula pakistanesa sobre el tema, del vertader significat del concepte abstracte de llibertat d'expressió (que no sempre ens prenem amb la seriositat que mereixeria):
"La lluita per la llibertat d’expressió comença quan et demanen defensar una cosa que no t’agrada. [...] És, veritablement, quan la gent diu coses que t’afecten de debò, fins i tot t’ofenen, que descobreixes si estàs a favor o en contra de la llibertat d’expressió, i que, per tant, la lluita per la llibertat d’expressió implica defensar també molta porqueria."
I de com, finalment, un gos sorgit de la ploma de Saul Bellow lladra "Per l'amor de Déu, obriu una mica més l'univers", que és el que, al parer del mateix Rusidie, la literatura pretén i pot fer (en el millor dels casos).
Una herència del Fòrum ben recomanable, aquest text.

15 de desembre 2008

Fòrum Digital

Avui s'ha inaugurat el primer Fòrum Digital del Llibre Valencià (no hauria estat millor "Fòrum Valencià del Llibre Digital"?), una iniciativa que impulsa l'AEPV i que ha comptat amb una molt bona acollida del sector, amb més de 60 professionals del món del llibre inscrits.
Una afluència que palesa la utilitat d'aquestes jornades (que compten amb experts com ara JA Millán o Javier Celaya, entre altres) i que de segur resultarà útil per a un sector cada vegada més interessat (inquiet, neguitós, fins i tot algun aterrit) pels reptes del futur digital. Pel futur immediat que ens espera.

13 de desembre 2008

Demà amb la premsa de Catalunya


Ara fa un any, Levante-EMV i l'edició valenciana d'El Mundo repartiren la segona edició de Llegir per a créixer. Demà diumenge, dia 14 de desembre, la Guia pràctica per a fer fills lectors, (tercera edició d'aquest llibre) arribarà de manera gratuïta a milers de llars catalanes amb La Vanguardia, El Periódico, El País i els diaris que distribueixen Presència. No us la perdeu!
El llibre supera d'aquesta manera, gràcies a la complicitat dels diaris i a les institucions que han cregut en la utilitat d'aquesta iniciativa de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, el milió d'exemplars distribuïts en total. Aviat és dit!!!
Aprofite l'apunt per fer-me ressò de la donació de 1.300 llibres que ha realitzat aquest matí la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura a l'organització del Voluntariat pel Valencià. Es tracta d'exemplars de l'última campanya Llegir en valencià, per a conéixer-nos que, sens dubte, contribuïran a que les persones inscrites en aquesta extraordinària iniciativa, coneguen millor la cultura, la història i les tradicions valencianes.

11 de desembre 2008

La gran, gran, GRAN notícia

Misteri desvelat!
Si punxeu la imatge veureu amb més detall l'anunci que publica aquesta setmana Presència: diumenge dia 14, distribueixen una nova edició de Llegir per a créixer, que en aquesta ocasió es titula directament Guia pràctica per a fer fills lectors (que és el subtítol que duien les dues primeres edicions).
El llibre es podrà aconseguir de forma gratuïta als quioscos de Catalunya el dia 14 no només amb Presència (El Punt, Segre i El 9 Nou, entre altres), sinó també amb l'edició dels diaris de més tirada: La Vanguardia, El Periódico i El País.
La promoció forma part de la campanya Llegir ens fa + grans, i estic molt i molt feliç d'aquesta gran, gran, gran oportunitat per arribar a desenes de milers de cases de la mà del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura. Tan de bo aconseguim entre tots conscienciar a pares i mares de la importància de l'àmbit familiar en la formació i consolidació de nous lectors.

La filla de l'amant

Us recomane aquest vídeo promocional de La filla de l'amant, d'AM Homes.

10 de desembre 2008

L'illa 49


A punt d'arribar d'impremta la revista de lletres L'illa número 50 comprove (una vegada més) que no us havia fet partícips de l'última que hi ha disponible en format paper, així que sense perdre un minut més, us passe l'enllaç a la revista número 49, tot i que segurament molts dels que llegireu aquestes línies ja la teniu i potser fins i tot l'heu llegida. El dossier central el vam dedicar a la fira de Frankfurt, i la coberta, a Cornelia Funke.

09 de desembre 2008

Diumenge, un gran dia

Aquest diumenge, dia 14 de desembre, és un gran, gran, gran dia per a aquest blocaire. Estigueu atents als principals diaris de Catalunya.
(Només tinga l'autorització, us en donaré més detalls...)

08 de desembre 2008

Nota 9 sobre les cobertes dels llibres


"Els títols dels llibres són com els noms de les persones: ens ajuden a distingir un llibre entre un milió de llibres semblants. En canvi, les cobertes dels llibres són com les cares de les persones: o bé ens recorden la felicitat que en altre temps vam experimentar o bé ens prometen un món alegre que encara no coneixem. És per això que ens mirem les cobertes dels llibres amb la mateixa passió que ens mirem les cares."
Amb aquesta nota acaba la sèrie, que vol ser també una incitació a la lectura del nou llibre d'Orhan Pamuk, Altres colors.

06 de desembre 2008

Que la imaginació no desaparega



La Fundació per l'Alfabetització del Canadà ha engegat aquesta impactant campanya de "sensibilització" lectora. Ja ho sabeu: si no llegim, la imaginació desapareix.
Via Brétemas.

05 de desembre 2008

Nota 8 sobre les cobertes dels llibres

"L’atractiu d’una llibreria no es deu pas als llibres que conté sinó a la varietat de les cobertes dels llibres."
La resta de notes sobre les cobertes d'Orhan Pamuk, en aquest enllaç.

03 de desembre 2008

Una generació que ensenya pit

Els comentaris sobre Històries del Paradís a la xarxa i als mitjans de comunicació tradicionals no han parat des que, fa molt poques setmanes, es va posar a la venda aquesta primera obra literària de Xavi Sarrià. Trobareu bona part dels comentaris al bloc del llibre. Però n'hi ha més, com ara aquest:
"Històries del Paradís potser que siga una fita, una obra d'una significació més global, que trenca fins i tot la frontera de la pròpia literatura, que potser s'instal·le com un dels productes polièdrics d'aquests joves que, si bé van començar amb Obrint Pas, no fóra estrany que fins i tot la música els quedés petita, en el sentit de la dedicació exclusiva. [...] Un llibre que va predestinat a convertir-se en un nou referent d'aquest país, afegiria."
Forma part d'aquesta crònica d'Albert Dasí de la presentació a València, dijous passat, en la qual vaig tenir el plaer d'intervenir i de posar veu (ja em perdonareu la gosadia, però després d'haver fet de teloner al Llach...) a un text de Feliu Ventura, que finalment no ens va poder acompanyar.
Amb la complicitat de Vicent Alonso, intel·lectual de gran vàlua i afabilitat que va connectar d'immediat amb el públic que omplia de gom a gom l'FNAC (llàstima que no tenim cap foto de l'esdeveniment), i Miquel Ramos, que va demostrar un aplom i una claredat d'idees enlluernadora, assistírem al bateig oficial d'un nou escriptor que simbolitza una generació de joves amb inquietuds, idees i sentiments que vol participar de forma activa de la renovació artística i cultural d'aquest país. En paraules de Miquel: "Som una generació que comença a fer grans productes, que comença a atrevir-se a ensenyar pit".
Benvinguts!

02 de desembre 2008

Web d'Esperança Camps


Fa anys que Esperança Camps té una presència regular a la xarxa, bé en format bloc (ara desaparegut o, més ben dit, destruït), bé amb la pàgina personal. Avui, però, d'una manera un tant inesperada, m'he colat en una festa encara poc concorreguda, quasi privada però amb atractiu suficient com per animar-se a visitar-la: la nova pàgina de l'autora. Ha estat una sorpresa molt agradable. Allà hi ha molta informació sobre les seues obres i també curiositats (com aquesta del Bookcrossing) i un dietari.
Ara que hi veig que Podridura, premi del Lector de l'Odissea, s'ha metamorfosejat en El cos deshabitat vull animar Esperança a contar-nos la seua particular relació amb els títols dels seus llibres, perquè des que El forat de la bimbolla es va convertir en Enllà de la mar que els editors no han parat de modificar-li títols!
Per cert, què n'opinarà, de tot plegat, Marina Mercadal, la protagonista d'Eclipsi que té bloc propi?

Nota 7 sobre les cobertes dels llibres

"Les cobertes de llibre encertades serveixen de conduccions, se’ns enduen del món habitual en què vivim i ens fan entrar en el món del llibre."

La resta de les notes sobre les cobertes, ací.


01 de desembre 2008

Èxit de la ciutadania


Aquesta foto de Benito Pajares per a El Mundo (més ací) és ben expressiva del que va passar dissabte a València. Però, per si quedava algun dubte, aquest és el peu de foto que l'acompanya:
"Miles de personas llenan a rebosar la calle Xàtiva de Valencia durante la manifestación contra la política educativa de la Generalitat Valenciana."
Ho diu El Mundo, no jo. La versió oficial, amb tot, va per un altre (inesperat) camí. N'hi ha, però, altres opinions a peu de carrer.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...