10 de maig 2008

La generació dels 'Ocults'

L'últim número de la revista Caràcters és ben interessant. A més del merescut dossier dedicat a Josep Iborra, hi ha dos articles que m'han cridat l'atenció. Un és la ressenya de Fernando Sapiña sobre El canvi climàtic a casa nostra, de Maria Josep Picó, d'on extracte aquest fragment en què parla de la trajectòria professional de l'autora:


"... es va especialitzar en periodisme ambiental en el diari Levante-EMV, abans de ser la directora de la revista Nat, i la seua tasca al capdavant d'aquesta publicació va ser reconeguda amb distints premis. Malauradament, Sàpiens Publicacions va decidir, fa uns mesos, que el llançament de la revista d'oci Time Out Barcelona requeria un esforç que feia inviable continuar amb l'edició de la revista Nat: una curiosa forma de fer país, la del grup cooperatiu Cultura03, on està integrat Sàpiens Publicacions."

Vaja, del que t'assabentes llegint una revista de llibres!
L'altre article que volia destacar el signa el crític i escriptor Vicent Usó. Diu així:

"Fa poques setmanes una carta al director d'un diari de València parlava que la generació d'escriptors valencians contemporanis s'hauria d'anomenar 'els Ocults', perquè, al País Valencià, els seus llibres són ignorats per lectors, llibreries i mitjans de comunicació."

I una altra consideració que també hem fet en aquest bloc:
"Al País Valencià, ja fa temps que no se senten veus noves. Que no publica a penes cap autor nascut després de la mort del dictador. Cap autor jove. I, sense renovació, quin futur li espera a la literatura catalana, al País Valencià? Tanmateix, l'amputació d'una part del cos lingüístic català no sembla preocupar la resta."

Correu al quiosc: el número 43 de Caràcters us hi espera.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo, ja em perdonaràs, torne a ficar cullerada. Més encara quan en el Caràcters núm. 43 hi ha una ressenya de Rafa Gomar dedicada al primer llibre de Francesc Bononad (Empremtes en la neu). Renovació la hi ha. Bononad, Àngels Gregori, Isabel García Canet... Renovellar-se no sols és renovel·lar.

Hi ha, així mateix, com bé es diu, amagament. Què s'hauria de fer?, donar llum? Possiblement; emprar els mitjans de comunicació a l'abast per a fer "consideracions" d'altra mena: a les reflexions caldria afegir tractaments, atencions.

Moltes gràcies.

Juli Capilla ha dit...

Joan Carles,

Gràcies per l'al·lusió a la revista. Potser estàs a punt de descobrir-llançar al mercat una veu nova. Tant de bo que aquest descobriment -si ho és- trenque aquest buit que tenim al País Valencià que tenim de renovació novel·lística.

Apa!

Anònim ha dit...

a problemes concrets, solucions concretes...

i crear un premi destinat a escriptors menors de 35, amb un bon editor al darrere, que aposte seriosament per la promoció de la novel·la guanyadora?

De premis n'hi ha molts. De premis orientats al mercat, no.

Anònim ha dit...

M'agradaria poder afirmar que això acabarà aviat...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...