25 d’octubre 2006

Cita a Sarajevo

Al cementeri del meu poble hi ha una tomba que sempre m’ha intrigat molt. Rodejada pels mausoleus de les famílies benestants i encerclada per un cadenat, una làpida enorme mostra unes inscripcions en llengua indesxifrable i l'escut d'un país estranger. Quan era menut i hi passàvem a prop, notava com ma mare accelerava el pas, fet que no aconseguia sinó augmentar la meua curiositat.
Un dia, fa molts anys, quan Canal 9 encara semblava que arribaria a ser una televisió normal, hi van emetre un reportatge (que si no recorde malament, mon pare guarda gravat en VHS) sobre un militar croata que regentava una impremta a Carcaixent i que va ser assassinat en estranyes circumstàncies per un espia comunista. Els fets van ocórrer l’any 1969, i el general assassinat, que havia dirigit els camps de concentració en la Croàcia nazi durant la Segona Guerra Mundial, es deia Vjekoslav Luburic. Tot apuntava Ilija Stanic com a autor del crim, però la Interpol no el va poder localitzar mai. Li van perdre la pista a Austràlia.
Ara, vés per on, Francesc Bayarri -extraordinari periodista que avui s'incorpora com a columnista a Levante-EMV- ha investigat el cas durant els últims anys i ha trobat Ilija viu als carrers de Sarajevo, l’ha entrevistat per a un reportatge televisiu i ha escrit un llibre que es titula Cita a Sarajevo. L’edita (per a enveja meua) L’Eixam i es va posar a la venda fa pocs dies. Coincidint amb el llançament (d'una repercussió mediàtica extraordinària en aquest país), el diari Levante-EMV ha publicat diversos reportatges de gran interés. Els podeu consultar ací, ací i ací.
Jo estic completament enganxat a la història i no veig l’hora de llegir el llibre. Ja us diré.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Francesc Bayarri presentarà el seu llibre "Cita a Sarajevo" el proper dia 15 de novembre (dimecres) a les 20.00 h a l'Auditori de Carcaixent, per obra i gràcia del Consell de la Joventut de Carcaixent i del Grup Arrels-Casal Jaume I.

Us esperem!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...