04 de novembre 2006

Andreu Martín guanya el Bancaixa

Fragments del text de valoració de l'XI Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil, llegit ahir en nom del jurat en l'acte celebrat ahir al Paranimf de la Universitat de València:
L’any passat celebràvem el desé aniversari del Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil, un guardó que amb poc de temps s’ha guanyat una posició molt destacada com a referent de la literatura juvenil en la nostra llengua. La qualitat de les obres i l’envejable nòmina dels autors guardonats al llarg d’aquesta primera dècada de vida corroboren aquesta afirmació.
És en aquest context que cal valorar la difícil determinació que va prendre el jurat en aquella edició: deixar deserta la convocatòria podia interpretar-se de moltes maneres, però en l’acta corresponent, el jurat hi va palesar l’esperit constructiu de la resolució. Hi havia obres dignes, publicables, però no hi trobàrem en cap de les presentades la llum que il·lumina els treballs que mereixen ser destacats amb un guardó d’aquestes característiques. Amb aquella decisió es pretenia també encoratjar els escriptors i escriptores, il·lusionar-los a superar-se i remarcar, una vegada més, la transcendència de la literatura juvenil en la consolidació de l’hàbit lector en la nostra societat.
Per sort, Bancaixa, patrocinadora i impulsora d’aquest certamen, ho va entendre a la perfecció i va voler contribuir a augmentar el prestigi del certamen doblant enguany, de forma extraordinària, la dotació econòmica.
I val a dir que tot plegat ha donat un resultat fantàstic: no només hi ha concorregut un nombre molt elevat de creadors –31 en total--, sinó que, a més, enguany la qualitat de moltes de les propostes presentades ha superat amb escreix les expectatives més optimistes, fins el punt que hi ha hagut 5 o 6 obres que perfectament haurien merescut el guardó. El meu agraïment, doncs, en nom del jurat, als autors que han confiat en el Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil com a plataforma d’inici o de consolidació de les seues trajectòries literàries.
Com acabem de conéixer, l’onzé premi Bancaixa de Narrativa Juvenil ha recaigut en Andreu Martín per l’obra La nit que Wendy va aprendre a volar. [...] Una novel·la que s’adscriu clarament al gènere negre o policíac, un registre en el qual Andreu Martín ha excel·lit. L’acció –continua, incessant— transcorre en una única nit, en la qual els lectors són arrossegats per una trama trepidant en què s’hi barregen assassinats, mafiosos, persecucions en cotxe, desenganys amorosos, personatges amb moltes coses a amagar, farsants que no són el que semblen i un tresor que ha desaparegut d’una camra oculta. Un tresor llegendari que es relaciona amb els jueus que fugien del terror nazi i que podria significar la resurrecció d’una de les organitzacions secretes més temibles del món: els Illuminati.
Ingredients, com veieu, molt atractius però, sobretot, molt ben travats i encaixats en una història que atrapa des de les primeres línies i esquitxada amb tocs de suspens i d’humor. Una novel·la que ha seduït unànimement el jurat i que, estem segurs, contribueix a dignificar encara més el Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil. Els lectors, a partir de la primavera, podran jutjar-la i, sobretot, gaudir-la. Els assegure que aquesta és una obra que fomenta la lectura.
Més informació ací i ací.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

una pregunta: quan se sabrà el premi de novel·la ciutat d'alzira?

Tirant al cap ha dit...

El nom dels guanyadors de la resta de modalitats dels Premis Literaris Ciutat d'Alzira (poesia, assaig, divulgació científicia i novel·la) es donaran a conéixer aquest divendres dia 10 a la nit, en el transcurs del tradicionar sopar de lliurament.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...