29 d’agost 2013

Ficció editorial

Coneixeu novel·les ambientades en el món editorial? Cataloguem-les!

N'hi ha una bona bibliografia d'assajos, estudis o biografies sobre el sector editorial. I creix en quantitat i en qualitat gràcies a iniciatives com la de Trama Editorial. També ficció sobre el món del periodisme, o el propi de l'escriptor. Però novel·les que tracten la figura de l'editor o que aprofundisquen de veritat en les interioritats de l'ofici editorial (o la indústria, que potser són dues coses distintes), sembla que no n'hi ha tantes.
A Lecturalia publiquen un article breu al voltant de la narrativa que ha "inspirat" el món editorial. Hi parlen d'El diari de Bridget Jones, una obra que a mi (ho confesse) em va semblar tan divertida com la pel·lícula mateixa, amb l'afegit d'estar ambientada en aquest peculiar "mundillo". Però, com diu l'autor de l'article esmentat, els protagonistes treballen en una editorial com podrien treballar en qualsevol altre tipus d'oficina, perquè el component editorial no té un gran pes en la història. Esmenten també ¿Quién te lo ha contado?, de Marian Keyes, i Happiness, de Will Ferguson, dues obres que no he llegit però que m'anote per tafanejar així que puga.
N'hi ha més novel·les que prenen com escenari el món editorial. La petita venedora de prosa, de Daniel Pennac, a Empúries, n'és un exemple (en parlàvem en aquest apunt). Recentment he llegit Bestseller, d'Alessandro Gallenzi (Alba Editorial), que recomane de forma apassionada (promet dedicar-li una entrada específica en aquest blog). També Pasqual Alapont va fer una sàtira sobre el món editorial en la seua primera incursió en la narrativa per adults: Tota d'un glop (Bromera), una novel·la que, com potser recordareu, es va publicar amb un gran rebombori promocional... I Manel Joan i Arinyó s'ha acostat als entrivicolls editorials amb una sèrie de memòries sobre "el fascinant món de la ploma", com ara Fem un trio (Onada Edicions) que semblen ficció (tot i que no ho siguen).
Coneixeu més exemples, de "narrativa editorial", de la literatura catalana o universal, traduïda o no? Segur que n'hi ha molts més. S'accepten recomanacions!!

Actualitzacions:
Via Twitter i Facebook arriben recomanacions i suggeriments ben interessants:



4 comentaris:

Mercè Ibarz ha dit...

"La col·laboradora", d'Empar Moliner (Columna, 2012), una de les novel·les més interessants de l'any passat, que no ha estat prou ben llegida encara. Temps al temps.

Tirant al cap ha dit...

Gràcies per la recomanació, Mercè!

Cristina Yúfera Molina ha dit...

Estic a punt d'acabar "La liseuse", de Paul Fournel (folio, 2012). El recomano moltíssim!

Tirant al cap ha dit...

Gràcies per la recomanació, Cristina! Ací trobem més informació sobre el llibre, de moment només disponible en francés.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...