24 de maig 2006

Comprar tot el Planeta


Segurament arribarà el dia en què el Grupo Planeta controle la meitat d'editorials de l'ídem.
Fa mesos que s'especula en el món editorial amb la possibilitat que Planeta compre Edicions 62, però no ha sigut fins hui que, via Txetxu i el seu post "Planeta sale de compras", localitze un article publicat a El País el 28 d'abril (fa vora un mes! Imperdonable) amb un titular ben sucós: "La Caixa, Planeta y Enciclopèdia Catalana se repartirán la propiedad de Grup 62".
Vaja, quina concurrència!
En la informació, que signa Israel Punzano, el govern català (haurà canviat ara l'estratègia?) hauria forçat La Caixa perquè mantinguera un 30% de les accions (ara en controla el 89%) i obriria l'entitat a la participació del Grupo Planeta (amb un 30%) i a Enciclopèdia Catalana, que es quedaria un altre 30%. El 10% restant estaria en mans de petits accionistes.
De convertir-se en realitat la notícia, es donaria el cas que segells tan representatius de la cultura catalana com Edicions 62, Empúries, Pòrtic, Proa, La Galera, Destino o Columna, per posar només uns pocs però ben significatius exemples, estarien controlats, si fa no fa, per les mateixes mans, amb el perill que això comporta.
Estem a favor que hi haja com a mínim una editorial catalana forta, representativa i competitiva? Sí, sens dubte, però potser hi ha altres camins que no el de la concentració massiva.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...