30 d’octubre 2007

Una LIJ per a tot el món (i III)

La sèrie comença ací i continua ací.

[...]

D’exemples d’autors catalans d’èxit internacional en tenim afortunadament molts més. Els podríem parlar d’Andreu Martín, que passeja el popular detectiu Flanagan per països com França, Alemanya, Itàlia, Grècia o Brasil; o de Jordi Sierra i Fabra, autor de més de 300 llibres traduïts a 25 llengües i dels quals ha venut 7 milions d’exemplars; o de Maite Carranza, un dels últims descobriments de la literatura fantàstica, autora de la trilogia “La guerra de les bruixes” amb els drets venuts a 16 països: des d’Hongria, Finlàndia o Polònia fins als inexpugnables Estats Units d’Amèrica.
Si seguírem criteris d’estricta qualitat literària, caldria remarcar els autors distingits cada any amb el premi de la Crítica Serra d’Or, que en l’última edició va reconéixer l’àlbum il·lustrat que han elaborat conjuntament Raimon Portell i Ignasi Blanch i l’última novel·la de Silvestre Vilaplana; o amb el Premio Nacional de LIJ que atorga el ministeri de Cultura del govern espanyol, que en diverses ocasions ha recaigut en obres literàries escrites en català d’autors com ara Pep Albanell, Jaume Ribera, Andreu Martín, Josep Vallverdú, Emili Teixidor, Miquel Desclot o Gabriel Janer Manila, que l’ha rebut dues vegades [I ara hi hauríem d'afegir Sierra i Fabra a la llista!]. O faríem esment de la selecció anual del White Ravens, que sempre reserva un apartat per a la literatura catalana i que en l’edició d’enguany recomana obres d’Eulàlia Canal, Lluís Farré i Sierra i Fabra.
Però no pretenem fer un repàs exhaustiu de la producció de LIJ en llengua catalana, ni confeccionar cap cànon. De fet, hi ha molts més noms i títols remarcables i exportables, alguns ja traduïts a altres idiomes, d’altres esperant pacientment a l’aguait que un lector, un agent, un scout o un editor vulga descobrir, amb agradable sorpresa, el nivell dels nostres creadors i incorporar-los a la vida editorial i lectora dels seus països respectius. Des d’aquesta taula només hem volgut suggerir-los uns pocs títols avalats per l’èxit de nombroses edicions per encomanar-los el nostre entusiasme i la confiança en la professionalitat dels nostres escriptors i il·lustradors.
De nou un prec als editors de la sala: miren, busquen, regiren els catàlegs dels editors en llengua catalana presents aquí a Frankfurt. El seu pròxim èxit els està esperant en el Hall 5.1. i en el catàleg de foreign rights que trobaran a la web http://www.booksincatalan.cat/. Si volen ser l’enveja dels seus col·legues, un consell: no se’l perden!

1 comentari:

Anònim ha dit...

hola!

fa dies que estic buscant informació sobre el món del llibre, (què és un llibre, si s'extingiràn...) i a més a més necessito una opinió sobre aquestes qüestions...
Aquest blog, m'ha proporcionat alguna informació, i m'agraderia que poguèssis penjar-ne més, sobre els dos aspectes que e dit.. o si més no.. enviar-me la informació a: alba_kst15_@hotmail.com
si no et bé de gust ajudar-me..
no passa re, ho entenc ;) Moltes gràcies!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...