25 de juny 2006

Franco a Cullera

El V Premi de Novel·la Històrica Juvenil Far de Cullera, que es va lliurar la nit de divendres al castell de la ciutat, va recaure en Josep Franco. Des de setembre de 2004, quan va publicar Això és llarg de contar, no hi havia hagut notícia pública del seu treball creatiu.
No obstant això, Franco és un treballador de la paraula, i entremig ha traduït llibres d'Agustín Fernández Paz, Marilar Aleixandre o Lynn Margulis, entre altres, de pròxima aparició; ha elaborat llibres de text; ha creat la història d'Un ull de la cara, que Levante-EMV distribuirà dissabte que ve dins la campanya Llegir en valencià, i, sobretot, ha estat escrivint com cal escriure: de forma tenaç i silenciosa, amb la professionalitat i el rigor que marca la seua ja extensa trajectòria literària.
D'aquest esforç i del compromís personal per recuperar la memòria del nostre país adormit naix Els miracles de Sant Marc, la novel·la guardonada amb el Far de Cullera d'enguany. L'aventura del protagonista s'emmarca en els anys previs a la batalla o desfeta d'Almansa, que va tindre lloc un 25 d'abril (dia de sant Marc) de 1707.
La publicació de la novel·la coincidirà en el temps amb l'obra divulgativa per al gran públic que aquests dies ultima Joan Francesc Mira sobre la mateixa qüestió, un fet cabdal que ha marcat la història col·lectiva dels valencians. Heus ací una feliç coincidència de dos dels grans noms de l'actual narrativa valenciana que els lectors podrem gaudir a la tardor.

PS.- Per cert que el regidor de Cultura va anunciar en la seua intervenció que en la pròxima edició del certamen augmentarà la dotació del premi de novel·la històrica i que en crearà un de nou, centrat en la poesia infantil.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...