22 de juny 2006

La "indústria cultural" valenciana

El PSPV-PSOE va reunir ahir a la seu de Blanqueries un centenar de persones del món de la cultura. La convocatòria volia servir com a punt de partida per recollir les inquietuds, preocupacions i suggeriments del sector. Segons (Joan) Ignasi Pla, es tractava d'un primer contacte que donarà pas a altres reunions sectorials més operatives.
En les intervencions, abrumadora majoria del sector de les arts escèniques, un dels més maltractats (tot i que no l'únic) per l'actual govern. Va ser unànime l'exigència als socialistes de reconduir la política cultural de forma que es fomenten les accions de proximitat i s'abandonen els projectes faraònics caríssims (un exemple molt clar, hui mateix) que hipotequen les accions presents i futures.
Algunes de les altres idees que es van poder escoltar:
- Calen més ajudes i menys discriminació
- S'ha de reformular la diferenciació entre la cultura progressista i la reaccionària. No poden semblar idèntiques
- Hem de comptar amb els professionals valencians
- Cal fomentar el consum de la cultura, no només la producció
- Hem de ser capaços de desenvolupar polítiques que permeten crear una indústria cultural (expressió repetida en moltes intervencions) que s'autofinance per no ser tan dependent del govern de torn
- Cal integrar la immigració a la llengua
- El departament de Política lingüística hauria de dependre de Presidència, i no de Cultura
- Falta interconnectar el món cultural del País Valencià perquè semble vertaderament un país, no tres províncies
Hi va haver poques intervencions del món del llibre (la representació del sector era escassa), però es va reivindicar el foment de les coedicions entre les institucions públiques i les editorials privades.
I una pregunta que va quedar sense resposta: per quin model de gratuïtat del llibre de text opta el PSPV-PSOE, per la reutilització o pel xec-llibre? Les notícies que arriben d'altres terres governades pels socialistes no són precisament encoratjadores. El sector espera la resposta.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Interessant post per les idees, encara que no tant pels "receptors" d'aquestes, dels quals no n'espere res de profit mai de la vida.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...