09 de juny 2006

És real la realitat?

Paul Watzlawick té un llibre amb un títol ben enigmàtic: ¿Es real la realidad? (Herder Editorial). En aquella obra ens planteja fins a quin punt és real allò que ingènuament anomenem ‘realitat’, i es qüestiona si només existeix una única realitat. I per què em pose a filosofar ara? Doncs perquè em diverteix un fet absolutament irrellevant (no sé si també irreal) per al comú dels lectors (no diguem ja dels mortals en general!).
Fa unes setmanes va aparéixer un llibre de Bromera a les llistes dels més venuts. Aquest fet, totalment quotidià per a les grans editorials, no es produïa des de la publicació del Nou diari del jove maniàtic. I des d’aleshores Bromera ha venut centenars de milers de llibres sense aparéixer mai en aquest tipus de llistats. No em posaré a criticar el sistema ara que hem estat convidats a participar-hi. Déu me’n guard! Però alguna cosa deu fallar quan es produeixen eixos estranys "oblits".
El llibre en qüestió és El professor, i narra l’experiència de Frank McCourt com a professor d’ensenyament secundari durant més de 30 anys a Nova York. Realitat o ficció? Doncs sembla que McCourt ha creat més d’un dubte: els mitjans que disposen de llistes de vendes no es posen d’acord en quina etiqueta penjar-li. Vilaweb i l’Avui, per exemple, el col·loquen en l’apartat de "Ficció"; La Vanguardia i El Periódico, en canvi, aposten per la "No Ficció". Serà, potser, que alguns diaris no es creuen que el que conta McCourt siga real?

PS.- En l’apartat d’irrealitats entraria també el títol Autor indefinit que apareix en la secció de No Ficció de Vilaweb. S’estaran referint a aquest llibre en realitat?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...