05 de desembre 2007

Dotació bibliotecària

La Generalitat de Catalunya dedica aquest 2007 el doble de recursos econòmics que en 2006 a la dotació de la xarxa bibliotecària. En total, 8 milions d'euros. Aviat és dit! Si fem la vista enrere, en 2003 hi dedicava 334.182 euros.
Al País Valencià les coses són (sempre ho són) distintes. La Cultura no és cap prioritat, i sembla que en els últims llocs de la preocupació institucional, juntament amb el maltractat sector teatral propi, ha quedat arraconat el món del llibre. En aquest ambient somort cal aplaudir la iniciativa de l'AEPV, que ahir va enviar una carta a tots els bibliotecaris valencians per instar-los a estar alerta en la defensa dels seus interessos, que són també els de tot el sector del llibre i, per descomptat, els dels usuaris de les biblioteques públiques d'aquest país. La carta, que signa la presidenta, Rosa Serrano, diu així:

"Benvolguts amics i amigues bibliotecaris:
En nom de l’Associació d’Editors del País Valencià em torne a posar en contacte amb vosaltres. Al mes de setembre del 2006 ja us vaig escriure una carta motivadora apel·lant a la complicitat que sempre hauria d’existir entre els editors i els responsables de les Biblioteques valencianes. Complicitat impregnada de l’estima pels llibres i del compromís amb el valencià també.

A l’inici del curs passat teníem tots a l’horitzó una nova i substanciosa línia d’ajudes per part del Ministeri de Cultura que s’havia d’implementar pels diferents governs autonòmics, encaminada a incrementar, no amb pedaços sinó amb un pla de 7 anys, les dotacions de les nostres biblioteques mermades de fons. Els editors publicàvem i seguim publicant els nostres llibres variats i de qualitat i confiàvem que aquestes ajudes anaven a reflectir-se notablement en les nostres vendes, atés que quedava clar que l’objectiu de la Ordre del Ministeri anava encaminada a aquest objectiu sobretot. A hores d’ara, però, i una vegada més, feta la llei feta la trampa o la pilleria i no sabem si bé perquè els Ajuntaments han aprofitat les ajudes per a estalviar-se ells la despesa que els hi pertoca en llibres, bé per desídia dels funcionaris municipals o per una manca d’exigència dels vostres drets com a bibliotecaris, el ben cert és que la famosa injecció econòmica s’ha esvanit o ha tingut uns efectes ben minsos i la pluja de llibres no ha arribat a les vostres prestatgeries.
Ara estem a les portes d’una nova aportació per part del Ministeri de Cultura per valor de 2 milions d’euros, i tot i que tenim la impressió que els pressupostos de la Generalitat Valenciana no contemplen la seua obligació de fer una aportació semblant, ens posem de nou en contacte amb vosaltres per tal de demanar-vos més energia, més seguiment i més reivindicacions professionals per tal d’aconseguir tots junts que les biblioteques disposen de tots els fons que reclamen, que els llibres valencians estiguen a l’abast dels vostres usuaris alleugerint el nostre esforç titànic i que ens comuniqueu tot allò que considereu d’interés al respecte o ens suggeriu possibles accions conjuntes BIBLIOTECARIS I EDITORS.
Bé sabeu que els valencians som desidiosos i “blanets” de mena, però o aunem veus i esforços o el món del llibre serà, continuarà sent la Ventafocs de la cultura al nostre país.
Ben cordialment i disposada a col·laborar sempre amb les vostres iniciatives,


Rosa Serrano
Presidenta de l’AEPV"

4 comentaris:

Anònim ha dit...

No sé de què ens sorprenem. A hores d'ara tothom sap que el teatre, el valencià, l'educació o els llibres no són cap prioritat per a la Generalitat.

PEr a un govern amb una política liberal "d'anar per casa" com aquest que patim, qualsevol inversió econòmica ha de comportar un beneficis ecònomics a curt termini i una contínua retroalimentació de la seua massa electoral.

Així que, mentre, tots els euros es destinen per al "pa(i) i circ mediàtic".

Possiblement a les editorials els caldrà redefinir l'orientació dels seus "productes" si volen assaborir ni que siga alguna llepolia institucional. No sé, manuals de mecànica de Fórmula 1, una guia de ports esportius o llibres d'autoajuda per a espectadors habituals de Canal 9

ginjol ha dit...

Després de llegir l'entrada he anat a la Biblioteca Municipal del meu poble. No expressament: havia de tornar un llibre. Fa pena. Les obres de narrativa en català més recents són del 2004, tret de les de la gent del poble que ha publicat d'aleshores ençà, obres en què la bibliotecaria (segons m'ha dit) ha balafiat gairebé tot el pressupost propi anual comprant-ne dues de cada. Les que han d'arribar de Diputació o de Conselleria, amb comptagotes. Això sí: tot i que visekimé ho devia dir de conya, he vist uns llibres magníficament editats de... la Copa de l'Amèrica! Quin país!

Anònim ha dit...

I el grup PRISA li ha donat a C9 un ONDAS per les transmissions de l'A Cup's!!! Bé, si des d'un punt de vista audiovisual s'ho mereixien, res a dir (i, a més a més, demostra que el grup PRISA és obert, plural, independent etc), però, clar, supose que als cacicots del Cap i casal se'ls deu haver omplit la boca d'or. I també supose (perquè, per salut mental, l'he desintonitzada) que a C9 no se'n deu parlar d'una altra cosa.
En fi, esperarem al 2011 a veure si la cosa canvia!

Anònim ha dit...

Per si encara algú dubtava de l'orientació pressupostària del govern valencià:
"Vela. La Generalitat seguirá patrocinando al Desafío Español" (Diari Marca)

Per cert, sabeu si aquestos vaixells de competició compten amb pont de comandament des d'on el seu capità escriga les seues bitàcoles?, ho dic per si allí encara s'hi pot trobar algun llibre i ni que siga de raspallò,s'hi pot contemplar açò com una subvenció institucional al món del llibre...

tirantafotre.blogspot

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...